Nedjelja, 19 Svibanj 2013 16:21

Svaki razred školuje jednog učenika u Beninu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UČENICI KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE ŠKOLUJU SIROMAŠNE -

POŽEGA - Učenici Katoličke osnovne škole u Požegi predali su Dorotei Dunđer, redovnici Marijinih sestara od čudotvorne medaljice novac koji su skupljali tijekom ove školske godine za školovanje siromašne djece u Beninu. Katolička škola od svoga osnutka prije pet godina započela je s projektom školovanja siromašnih učenika u Beninu. Svaki razred školuje jednog učenika. Za jednu školsku godinu potrebno je osigurati 100 eura.BENIN

Sestra Dorotea Dunđer koja je već 25 godina misionarka u Beninu kazala je da roditelji ne mogu slati svoju djecu u školu jer za to nemaju novac, a ako i imaju, radije uvijek pošalju muško dijete nego žensko.  - Ženska djeca kada postanu malo svjesnija počinju bježati u školu. Ako nitko za njih ne plati školarinu nitko ih ništa neće ni pitati niti će dobiti svjedodžbu da su završili razred – objasnila je s. Dorotea koja je učenike posebno iznenadila konstatacijom da se tamo djevojčice udaju već s 12-13 godina. Zbog toga je jako važno da im se pruži mogućnost školovanja tako da se ne moraju rano udati, a sa završenom školom moći će se i zaposliti.

 -Da nema vas i sličnih vama mi ne bismo mogli školovati nijedno dijete. Mi smo samo posrednici – kazala je s. Dorotea te zahvalila svima koji se odriču nekih stvari kako bi se mogli školovati siromašni đaci.

 -Već četiri godine, od prvog razreda, mi skupljamo novac za jednu djevojčicu. Kada želim kupiti čokoladu sjetim se kako je njoj teško,  pa umjesto čokolade taj novac donesem u školu. Zbog toga se osjećam jako ispunjeno i sretno jer mogu učiniti dobro djelo i nekome pomoći – kazala je Lucija Morvaj, učenica 4.razreda.

Ravnatelj škole Ivica Žuljević zahvalio je s. Dorotei na dolasku i svjedočenju te učenicima škole što su svojim odricanjem pomogli da njihovi vršnjaci idu u školu.