Srijeda, 27 Travanj 2022 11:26

Redovna Godišnja skupština Udruge Kutjevački vinari potvrdila da su unatoč krizama vinari opstali i razvijaju se u smjeru turizma

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KUTJEVO - U Kino dvorani grada Kutjeva održana je Redovna Godišnja i Izvještajna skupština Udruge vinogradara i vinara "Kutjevački vinari" koja je jedna od većih udruga vinara u Hrvatskoj i udruga koja osim rada kao neprofitne udruge obavlja i dvije gospodarske djelatnosti te ima i dvije zaposlene djelatnice. Predsjednik udruge Krunoslav Sontachi je kroz video prezentaciju iznio izvješće o radu za proteklu godinu. Unatoč krizama od Covid 19 i velikih površina vinograda koje je uništio led, vinogradari i vinari su opstali, ali se i razvijaju dalje. Po strateškim smjernicama koje su usvojene prije nekoliko godina vinari se razvijaju u dva smjera, graševina i turizam. Tako se iz izvješća vidjelo da je desetak vinogradara i vinara s kutjevačkog područja uradilo investicije u proširenju na turističku djelatnost, otvarajući kušaonice, uređujući smještajne kapacitete pri vinarijama ili proširenje turističkih već postojećih kapaciteta s novim ležajevima.

Nastavljaju s projektom klonske selekcije Graševine, koji se odvija zadnjih 15 godina. Sada imaju već 4 klonska tipa graševine i ove godine će na svojim površinama zasaditi novih 16.000 sadnica klonske graševine. Zasadili bi i više, no rasadnik za sada može toliko sadnica isporučiti. Istaknut je i stari problem, a to je infrastruktura, sporo se grade vinske ceste, zbog brojnih problema, nema baš puno zajedništva među vinarima, a puno očekuju od velikih projekata kao što je Kuća graševine, za koji također smatraju da ide sporo, no imaju razumijevanja jer je to iz godine u godinu sve veći financijski projekt. Svjesni su da sam grad Kutjevo i vinari bez europskih sredstava ne mogu realizirati ovako veliki projekt.

Odradili su unatoč kovid krizi i svoje manifestacije, od Vincelovca, Festivala Svijet graševine i Martinja, za koja smatraju da ih moraju podići na viši nivo, posebno turistički sa puno više posjetitelja. U konačnici moraju postati centar graševine i prepoznatljivi kao takvi u Hrvatskoj i svijetu.

Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo pod vodstvom vinara Branka Mihalja, koji je potakao nekoliko tema za raspravu, bitnih za bolji rad udruge.

Potporu im je dao i savjetnik grada Kutjeva Ivica Malnar, koji je istakao da neki pojedinci koče razvoj i izgradnju vinskih cesta jer ne dozvoljavaju da se cesta proširi i da dadu nekoliko kvadrata svog zemljišta. Doslovno ucjenjivanjem koče ovaj projekt koji bi u suradnji sa ŽUC-om već bio realiziran, a ovako čekaju zakonsko izvlaštenje i sporove što će im uzeti još nekoliko godina. Izvijestio je vinare da se izrađuje projekt Kuće graševine koji se očekuje sredinom 2023. godine, a onda će se tražiti način financiranja projekta kroz natječaje EU.

Sudionike skupštine pozdravio je i zamjenik županice Ferdinand Troha, koji je dao punu podršku dobrom radu udruge, posebice što se udruga proširila za pružanje gospodarskih usluga svojim članovima, ali i ostalim vinarima na širem području. Kako su Kutjevački vinari i graševina već postali brand po kojem smo mi prepoznati u Hrvatskoj mi svijetu podržava ih da nastave sa radom i razvojem u kojemu će im svakako pomoći i veliki projekti koji se najavljuju i već su u realizaciji.

Članove skupštine pozdravio je i direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić i istakao dobar rad te pohvalio njihov iskorak u gospodarsku djelatnost i zapošljavanje profesionalnih i visokoobrazovanih kadrova. Udrugu kao primjer dobrog rada predložio je i za posjetu vinara iz Srbije. Na putu razvoja i brendiranja graševine moraju raditi zajedno te predlaže bolju suradnju Kutjevačkih vinara s Graševinom Croatica.

Kroz diskusiju Ivica Perak je pozvao da zatraže ponovno revitaliziranje protugradne obrane, jer njima kao vinarima ništa ne znači novac od osiguranja kad ostaju bez grožđa i mogućnosti da naprave vrhunska vina i zauzimaju prostor na tržištu. Odštetu dobivaju za kilogram grožđa a u daljem radu nemaju sirovine za proizvodnju vina, koje je novi proizvod dodatne vrijednosti i njihovo probijanje i osvajanje tržišta te gajenje prepoznatljivosti na tržištu vina i posebno turističkom tržištu.

Udruga je u prošloj godini imala prihod od 360 tisuća kuna i gotovo istovjetni rashod, tako da su poslovali s nulom. No iz prethodnih godina kada se radilo više ostalo im je 590 tisuća kuna prihoda, tako da udruga ima stabilno poslovanje, istakao je Ivica Nikolić iz tvrtke koja vodi knjigovodstvo za Kutjevačke vinare.

Po podatcima nekada veliki prihod od punionice vina u prošloj godini je smanjen, jer vinari su imali zbog slabije prodaje i manje punjenja vina, a i veće zalihe vina na skladištu. Rast prihoda zato je imao laboratorij za ispitivanje i kontrolu vina, pa se na kraju rashodi ove dvije djelatnosti pokriveni prihodima. U budućnosti očekuju bolju prihodovnu stranu od ovih gospodarskih djelatnosti, a u radu im pomaže grad Kutjevo, Požeško-slavonska županija i ministarstva kroz financijske potpore.

Prijedlog plana rada za novo razdoblje iznio je vinar Goran Josipović koji je Skupština usvojila.