Nedjelja, 24 Travanj 2022 12:44

Udruga informatičara Požeško-slavonske županije na natjecanju HONI

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u šk. god. 2021/2022 održalo se kroz šest kola natjecanja. Svako kolo sastojalo se od trosatnog rješavanja sedam zadataka, a dozvoljeni programski jezici su Python, Pascal, C/C++ i Java.

Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici organizira Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Za Udrugu informatičara Požeško – slavonske županije nastupali su učenici: Mihael Lucijanić, 4. razred osnovne škole, Luka Budimir , 6. razred , Niko Radić, 7. razred , Matej Miličević, 7. razred , Marko Meštrović, 8.razred te učenik Adam Marjanović 3. razred srednje škole.

Udruga informatičara uključuje u natjecanje HONI sve zainteresirane učenike osnovnih i srednjih škola.

Natjecanje se odvijalo tijekom cijele školske godine kroz tri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac), tri kola u drugom polugodištu (siječanj-travanj), te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta (COCI) sa zadacima s Hrvatske informatičke olimpijade. Svako kolo sadrži sedam zadataka od kojih se pet težih prevode na engleski jezik za natjecatelje izvan Hrvatske.

Ovaj je program Hrvatski savez informatičara pokrenuo 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i Svijeta prije međunarodnih natjecanja.

Kroz petnaest godina održavanja HONI se profilirao u značajno i dobro prihvaćeno informatičko natjecanje koje bilježi veliki odaziv natjecatelja. Velike pohvale ovom programu dao je i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics - IOI).

Zadaci koji su bili na zadnjem kolu natjecanja mogu se vidjeti na:

https://hsin.hr/honi/kolo6_zadaci.pdf

Voditelj natjecanja HONI za Udrugu informatičara Požeško – slavonsku županiju je dr.sc. Ljiljana Miletić

Autor: L.M.