Utorak, 19 Travanj 2022 11:21

Svetkovina Uskrsa u požeškoj Katedrali

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega, 17. travnja biskup Antun Škvorčević u požeškoj je Katedrali predvodio svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu s vjernicima Grada, svećenicima Župe sv. Terezije i središnjih biskupijskih ustanova. Pozdravljajući nazočne u prostoru Katedrale i ispred nje, kao i one koji su slavlje pratili preko internetskog portala Požeške biskupije i putem radio-valova požeške postaje »Vallis aurea«, biskup im je čestitao Uskrs o 25-toj obljetnici Požeške biskupije s molitvom »da uskrsli Gospodin rasvijetli sve naše hrvatske tmine i ispuni nam srca svojim mirom. Neka taj mir posebno udijeli patničkoj zemlji Ukrajini, razdiranoj ratnim stradanjima i izbjeglištvom nedužnih ljudi. I neka dopre do njih Isusov uskrsni pobjednički pozdrav: „Mir vama!“«. Kako bi otajstvo koje slave mogli gledati čistim srcem, pozvao ih je da se pokaju za sve ono što je u njima mračno i nesposobno za Božje djelo pobjede u Isusu Kristu.

Upitavši na početku homilije sudionike slavlja jesu li se dobro pripravili za Uskrs, biskup je pojasnio da ga to zanima zbog toga što se minulih dana s određenom zabrinutošću u hrvatskim medijima raspravljalo koliko je skupa „uskrsna košarica“, koliko je inflacija „pojela“ naš prihod, te s istim novcem ne možemo više kupiti onoliko koliko smo to uspijevali ranije. Ustvrdivši da je inflacija obezvrijedila naša materijalna primanja, naglasio je da svojevrsna inflacija postoji i na našoj ljudskoj razini, koja se događa kad u nekom društvu prevlada negativnost, kad ona završi u ratu poput onoga u Ukrajini, koji s pravom možemo nazvati inflacijom čovjeka i čovječnosti. Svjedoci smo kako u navedenom ratu, kao i u svakom drugom, čovjek vrijedi malo ili ništa, ustvrdio je biskup. Spomenuo je da je ratna inflacija čovječnosti utemeljena u inflaciji ljudskog srca, kad njime zavlada zloća i sebičnost. Smrt se pojavljuje kao najteža inflacija u koju se na svoj način zgusnu svi čovjekovi životni minusi te on završava u nultoj točki svoga postojanja. Naglasio je kako se s pravom na sve časne načine trebamo truditi da nam inflacija ne obezvrijedi novac, smanji našu kupovnu moć i poveća osiromašenje, ustvrdivši da je još važnije poduzimati sve što je moguće da se u našem društvu ne bi dogodila još brža inflacija čovjeka i čovječnosti, te on i prije svoje fizičke smrti završi u tami besmisla po moralnoj smrti kao predokusu ništavila. Biskup je kazao sudionicima slavlja kako je Isus Krist moćan svojom pobjedom nad smrću ući u sve naše grobne tame i u njima podići život, jer je upravo zato umro i bio položen u grob da bi iz njega slavno ustao kao pobjednik nad smrću i mi s njime.

Homiliju je biskup zaključio riječima iz svoje ovogodišnje uskrsne Poruke pod naslovom »I rastavi Bog svjetlost od tame« (Post 1, 4): »Uskrs o 25-toj obljetnici Požeške biskupije snažno nas potiče da obnovimo svijest kako smo krštenjem ušli u zajedništvo onih koji su svjetlo u Isusu Kristu i koji su s njime prešli iz smrti u život, postali dionici otajstva Crkve, Tijela njegova. Navedena činjenica vjere obvezuje nas u međusobnim odnosima na „krsnu pristojnost“, po kojoj jedni u drugima prepoznajemo Isusovo djelo, i trajno hranjeni euharistijskim kruhom života budemo prepoznatljivi znak i početak kraljevstva nebeskog na zemlji. Upozorava nas Apostol: „Kakvo zajedništvo ima svjetlo s tamom? (…) Jer mi smo hram Boga živoga“ (2 Kor 6,14. 16). To je naš identitet tijekom proteklih 25 godina u požeškoj mjesnoj Crkvi, to želimo biti u sadašnjem vremenu i u budućnosti po Kristu Isusu, vođeni našim biskupijskim geslom: „Krist danas i uvijeke“. Dok u svojoj Biskupiji nastojimo biti jedni drugima svjetlost u Gospodinu, molimo da kršćani u Rusiji i Ukrajini, koji ispovijedaju istoga Isusa Krista pobjednikom nad smrću, jednako tako budu jedni drugima svjetlost, a pokretači rata da „odlože djela tame“ (Rim 13, 12), zaustave ubijanje nedužnih ljudi i val izbjeglica, kako se ne bi svrstali među one na koje se odnosi prijekor sv. Pavla: „Jer što potajno čine, sramota je i govoriti“ (Ef 5,12). Zahvaljujem vam za plemenitost koju ste iskazali svojim novčanim darom za stradalnike u Ukrajini na Čistu srijedu ove godine i u drugim prigodama, kao i za suosjećajnost koju svjedočite ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. Uvjerio sam se koliko ste djelo na taj način učinili za njih kad sam posjetio spomenutu skupinu izbjeglica iz Ukrajine na području naše Biskupije, izrazivši im i u vaše ime kršćansku blizinu i poželjevši im sretan Uskrs,« zaključio je biskup Antun.

Nakon homilije sudionici slavlja obnovili su svoja krsna obećanja, a biskup ih je poškropio vodom blagoslovljenom u vazmenom bdijenju. Na svršetku euharistijskog slavlja biskup je izrazio uvjerenje da su sudionici slavlja razumjeli koliko Isus Krist računa s njima i želi biti svjetlo u njihovim tminama, njihova pobjeda u nemoćima, osobito u smrtnoj. Pozvao ih je neka odgovore Isusu Kristu da i oni računaju s njime, kako bi zajedno bili jaki, jači od smrti, uvjeravajući ih da tada neće imati razloga nečega se bojati, jer su s njime u svjetlu koje pobjeđuje mrak. Na sve sudionike slavlja, napose na mlade obitelji koje su na njem sudjelovale sa svojom malom djecom, zazvao je Božji blagoslov.

Izvor: Požeška biskupija