Subota, 16 Travanj 2022 09:42

Najavljeno 15. Županijsko ocjenjivanje vina "Vino-kap 2022." u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KAPTOL - Udruga vinogradara, vinara i voćara  „Vino-kap“ Kaptol, organizira  15.  Županijsko ocjenjivanje vina koje će se održati 27. travnja 2022. u Sportskoj dvorani Osnovne  škole "Vilima Korajca" Kaptol.

Ocjenjuju se sve vrste  vina, bijela, obojena, pjenušava vina proizvođača s područja Požeško-slavonske županije. Uzorci vina zaprimanju se u zgradi Općine Kaptol, na adresi: Školska 3, Kaptol.

Istovremeno se održava i  6. Međužupanijsko ocjenjivanje vina "Vino-kap" na koje svoje uzorke mogu predati vinari izvan Požeško-slavonske županije. Na njemu redovito sudjeluju vinari susjednih županija, uglavnom iz Slavonije, ali i iz ostalih kontinentalnih krajeva Hrvatske, pa i primorskih županija i s otoka Krka. Ove godine najavljeno je i 20-tak vinara iz Zadarske županije.

Nakon pauze zbog korona epidemije ove godine održat će se i 8. Međunarodno ocjenjivanje vina "Vino-kap 2022." na koje uglavnom dolaze vinari iz Mađarske i Slovenije. Ove godine kaže organizator, predsjednik Vino-kapa Ferdinand Novak dolazi čak 40 mađarskih vinara i to iz nekoliko vinskih pokrajina, od Šomođija koji su do sada dolazili uvijek, te Vilanja, Mohača i Csurga. Vinari s područja Kaptola već nekoliko godina odlaze na njihova natjecanja u Mađarsku, sa nekim udrugama uspostavili smo odlične prijateljske odnose, osvojili smo puno zlata i šampiona vina, a sada smo to i proširili pa ćemo na ovogodišnjem "Vino-kapu" imati rekordan broj uzoraka vina na ocjenjivanju iz inozemstva, a nadamo se i ukupno preko 150 uzoraka vina na ovogodišnjem natjecanju.

Nekoliko godina održava se i posebno ocjenjivanje kvalitete vina Pinot sivi, koje će se ove godine održati po 6. puta. Na ovom natjecanju natječu se samo vrlo kvalitetna vina sorte Pinot sivi. I ono se zbog korone nije održalo prošle godine, a sada se ponovno vraća u Kaptol.

Komisija za ocjenjivanje vina daje svoje mišljenje na temelju nekoliko parametara koji se ocjenjuju. Temeljem zaključne ocijene, Udruga "Vino-kap" Kaptol dodjeljuje zasluženo priznanje potpisano od strane Predsjednika stručnog povjerenstva ocjenjivanja vina i Predsjednika organizacijskog odbora a koja ostaje kao trajna uspomena za ostvareni uspjeh na ocjenjivanju.

Ove godine predsjednik stručnog povjerenstva je dr. sc. Josip Mesić s Veleučilišta u Požegi, a vina će ocjenjivati 4 ocjenjivačke komisije. Za vrijeme ocjenjivanja održat će se i posebna radionica za studente iz Ukrajine.

Sva vina koja dolaze na ocjenjivanje moraju imati potvrdu o analizi koje će provoditi laboratorij Veleučilišta u Požegi.

Uzorak vina podrazumijeva:

  1.  4 boce vina  -  50,00  kuna takse uplaćuje se po dostavi uzorka
  2.  Laboratorijska analiza (ostatak šećera, kiselina i alkohol ) obvezni su za svaki uzorak.

Laboratorijsku analizu obavlja Veleučilište u Požegi - Podgorje ( podrum ) 7.00 – 14.00 sati. 

Broj uzoraka je neograničen.

Uzorci se mogu predati, od ponedjeljak - petak, od 7.30 do 15.30 sati, zaključno s 22.4. 2022.

u Kaptol, Školska 3.

                                                       

Prijava za sudjelovanje na ocjenjivanju vina

Naziv proizvođača:

Ime:

Prezime:

Adresa (poštanski broj, mjesto, ulica)

Sorta vina:

Alkohol:

Šećer:

Kiselina:

Vinogorje:

Telefon/Fax:

Mobitel:

Upisan u UPISNIK proizvođača grožđa i vina pod brojem:

Sljedeće  vino  prijavljujem  za  15. Ocjenjivanje  vina   koja  će se održati u  Kaptolu

Rezultati ocjenjivanja  će biti  pismeno  priopćeni na  službenim  stranicama  udruge.

Prilikom  prijave  uplatiti   50,00  kn.  - uzorak

Uzorke  ( 4 boce /uzorak)   dostaviti  do  22.04.2022.

                                                                                                                                     Potpis :

U     Kaptolu, _________________ 2022.                                                         __________________