Petak, 17 Svibanj 2013 10:47

Ministar Matić na „Satu istine“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ZAVRŠIO TREĆI CIKLUS UPOZNAVANJA UČENIKA S DOMOVINSKIM RATOM -

 

POŽEGA – Treća generacija učenika osnovnih škola grada Požege i Požeško-slavonske županije dobila je saznanje o Domovinskom ratu i događanjima na ovim prostorima, kroz niz predavanja i svjedočenja u predavanju „Sat istine“ koji je pokrenula Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požege. Na posljednjem predavanju ove školske generacije koje je održano na povijesnoj lokaciji Sokolovca nazočio je ministar branitelja IMG 8733Predrag Matić i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. Projekt „Sat istine“ dobio je i odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao ogledni projekt u kojem učenici na najbolji način dobivaju saznanje o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i ratnim događanjima na području na kojem žive. Podršku projektu kao dobrom primjeru koji je potekao upravo iz lokalne udruge u kojem branitelji koji su sudjelovali u ratnim operacijama poučavaju mlade koji su se rodili znatno kasnije i nemaju prava saznanja o Domovinskom ratu, iskazao je ministar Matić: - Istina je samo jedna i ona je ovdje danas prikazana. Vi ste pametni mladi ljudi, vi ćete znati razlučiti i donijeti i sami svoje prosudbe bez nametanja, onu istinu koja se odvijala na području Hrvatske, a posebno na požeškom području koje je dalo veliki doprinos. Poštujte hrvatske branitelje, među vama ima i onih čiji očevi su to bili, članovi obitelji ili susjedi, poštujte žrtvu naših poginulih i ove koji su preživjeli, jer bez njih ne bi bilo onoga za što smo se borili, a to je vaše sretno, mirno i veselo djetinjstvo – istakao je pred učenicima ministar Matić nakon što je slušao predavanje i pogledao dokumentarne filmove snimane za vrijeme rata. Ciklus predavanja u svim osnovnim školama, a od prošle godine i u srednjim školama vodi umirovljeni bojnik Mario Kalan.

IMG 8775 - Imali ste prigode na ovom Satu istine vidjeti jedan film u kojem ste mogli primijetiti kolika je to mladost, koja je stvarala Hrvatsku državu. Sve su to momci koji su kada su krenuli u obranu domovine nisu pitali što će dobiti nego što mogu dati domovini. I dali su mnogi zdravlje, dijelove svog tijela na ratištima diljem Hrvatske, a mnogi su položili živote na oltar domovine. Danas možemo reći da su oni bili privilegirani, jer su bili pripadnici one zlatne generacije koja je došla u priliku da ostvari tisućljetni san hrvatskog naroda, a to je samostalna, slobodna i neovisna hrvatska država – rekao je gradonačelnik Ronko te istakao da je ponosan što je nedavno uređen ovaj dio Sokolovca, legendarnog mjesta s kojeg je krenuo Luka Ibrišimović Sokol u oslobođenje od Turaka, Sokolovca s kojega su krenule i prve aktivnosti u Domovinskom ratu.IMG 8747

Udruga požeških dragovoljaca i veterana „Sat istine“ na Sokolovcu organizira u velikom vojničkom šatoru, a nakon predavanja svi učenici kušaju i pravi vojnički grah.

Dodijeljena gradilišta za hrvatske branitelje

Na legendarnom Sokolovcu u nazočnosti ministra Matića gradonačelnik Ronko je uručio i rješenja o dodjeli zemljišta za gradilišta za posljednjih sedam hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida. – Ponosan sam što smo s ovih sedam parcela zaokružili svih 125 zahtjeva za građevinsko zemljište i opremanje komunalnom infrastrukturom. požega nema više niti jednog hrvatskog branitelja niti ratnog vojnog invalida za kojega nismo ispunili zakonsku obvezu. Grad Požega se skrbi o hrvatskim braniteljima, uvijek ima otvorena vrata samog gradonačelnika i tako će biti i dalje – rekao je gradonačelnik Ronko.IMG 8764

 

Pozitivni primjer garda Požege pohvalio je ministar branitelja Matić i istakao kao svijetli primjer u Hrvatskoj. - Ovo je plemenita akcija kojom se dodjeljuju gradilišta onima koji su u obrani domovine dali svoje zdravlje i dijelove svog tijela. Hrvatska njima na ovaj način, odnosno ovdje Požega, zahvaljuje i odaje priznanje. Time oni rješavaju najveći svoj problem, a to je stambeno pitanje. Ministarstvo branitelja će već ove godine riješiti i kredite za izgradnju, prvo onim invalidima s većim postotkom, a ostalima tijekom iduće godine – dodao je ministar Matić.