Petak, 15 Travanj 2022 08:36

Edukacija dužnosnika i obveznika u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinske kartice

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u suradnji s Požeško-slavonskom županijom organiziralo je edukaciju dužnosnika regionalne i lokalne samouprave te službenika svih razina na području požeške županije na temu sukoba interesa i podnošenja imovinskih kartica.

Jedna od nadležnosti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa redovito je provođenje edukacije obveznika u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinske kartice kojima se ostvaruje preventivna svrha djelovanja Povjerenstva, ali i uspostava konstruktivnog dijaloga i razmjene iskustava s ciljem boljeg razumijevanja odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa te prepoznavanja situacija sukoba interesa.cd28e7de42daec61e1a7b5cd2b05356d 3 XL

Edukaciju su održali predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, članica povjerenstva Tončica Božić, savjetnik u Uredu Povjerenstva Daniel Žabčić, te Igor Košutić, savjetnik u Uredu Povjerenstva, a odazvali su se županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić sa svojim suradnicima, gradonačelnica i načelnici županijskih gradova i općina, predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u kojima te jedinice imaju većinski udio (pojedinačno ili zajednički) te upravitelji zaklada kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave, ravnatelji ustanova i ravnatelji lokalnih razvojnih agencija.

Županica Antonija Jozić istaknula je kako je edukacija obveznika za podnošenje imovinske kartice održana iz razloga jer je s 25. prosinca 2021. godine na snagu stupio novi zakon o sukobu interesa. - Poznato je da se osim dužnosnika koji su bili propisani i prije, a radi se o gradonačelnicima, načelnicima i županima, primjena i obveza dostavljanja imovinskih kartica Povjerenstvu sada proširila i na ravnatelje zdravstvenih ustanova, direktore trgovačkih društava koji su u većinskom vlasništvu jedinica JLPRS-a i druge. Uloga povjerenstva, osim što daje tumačenje zakona, zasigurno je i edukacija i drago mi je da je danas s nama predsjednica Povjerenstva zajedno sa svojim timom.cd28e7de42daec61e1a7b5cd2b05356d 8 XL

 - Ova edukacija za nas obveznike jako puno znači. Kada dođete u situaciju da popunjavate imovinsku karticu ili si trebate protumačiti zakon, onda zapravo morate kontaktirati Povjerenstvo i zatražiti ih tumačenje koje dobijete nakon sjednice Povjerenstva. Novi je zakon, proširen je, veće su i obveze koje iz toga proizlaze, a ova edukacija pomoć je svima nama koji se nalazimo u ulozi onih koji su obveznici, ali isto tako i još jedan način učvršćivanja povjerenja građana u nas koji obnašamo javne dužnosti da ćemo uistinu postupati u skladu sa zakonom – dodala je županica.

Dva glavna područja dotaknuta su na edukaciji, a to su tumačenje pojedinih odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa kroz primjere iz prakse te svrha podnošenja, rokovi i pravilno popunjavanje obrasca imovinskih kartica. - Povjerenstvo je u zadnjih mjesec dana obavilo edukacije u više od polovice županija. Novi zakon zatekao je jako puno novih obveznika, pogotovo ravnatelja zdravstvenih ustanova, osoba na čelnim pozicijama u trgovačkim društvima u lokalnom vlasništvu, puno je novih obveznika koji prvi put ispunjavaju imovinsku karticu, koji se prvi put susreću s našim zakonom koji ima jako puno obveza za njih i iz tog razloga smatrali smo kako je potrebno da dođemo k njima, jer je ovo način kako bismo i njima i nama olakšali posao - pojasnila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.