Ponedjeljak, 11 Travanj 2022 09:48

Proslavljena Cvjetnica - Nedjelja Muke Gospodnje u Požegi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u zajedništvu s vjernicima naše županije, svećenicima katedralne Župe i središnjih biskupijskih ustanova predvodio je euharistijsko slavlje u Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi.

Sveta misa na blagdan Cvjetnice, a u prigodi 25 godina požeške biskupije i Dana Požeško-slavonske županije započela je blagoslovom grančica i svečanom procesijom od požeške crkve sv. Lovre prema Katedrali, a među brojnim vjernicima misnom slavlju prisustvovali su i učenici, roditelji, učitelji Katoličke osnovne škole, Katoličke gimnazije u Požegi, kao i predstavnici vojske, čelni ljudi gradova županije, te županica Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenicima.

Na početku svoje homilije msgr. Škvorčević istaknuo je kako pamti vrijeme kada se, kada je bilo najteže u pandemiji covida, govorilo da će se sve toliko promijeniti da će nakon pandemije sve biti drugačije. „Ne znam što bi to trebalo biti sve drugačije, ali jedno znam. U vrijeme covida bilo je puno onih koji su s posebnom svojom ljubavlju i žrtvom ublažavali cijelu situaciju i zapravo pobjeđivali covid. Pobijedila je žrtva i ljubav medicinskih sestara, liječnika i svih drugih koji su ne ravnodušno stajali pokraj bolesnika, nego baš s velikom žrtvom i ljubavlju. Promijenio se svijet, nije više isto nakon covida baš zbog te ljubavi koja je promijenila svijet, koja je pobijedila nevolju. Želio bih zajedno sa svima vama zahvaliti onima koji su zaista učinili veliko djelo.“ – rekao je msgr. Škvorčević.

„Jednako tako pamtim da se kod nas govorilo kako je sve drugačije nakon Domovinskog rata. Pa sam se oduvijek pitao što bi to bilo drugačije. I onda sam razumio. Sve je drugačije zato što su u to vrijeme naši hrvatski branitelji velikom žrtvom i ljubavlju, spremni položiti svoje živote, branili dostojanstvo naše Domovine, slobodu svih nas. Zato ih se rado spominjemo i danas, a osobito onih iz Požeško-slavonske županije koji su polagali svoje živote ne samo ovdje nego i na drugim ratištima. Molimo za njih osobito prigodom Dana naše požeške županije. Pobijedila je još jedanput žrtva i ljubav naših branitelja i ona je učinila da je sve drugačije.“ – istaknuo je u svojoj homiliji požeški biskup.

Tekst: P.B., Foto: rva.hr