Petak, 08 Travanj 2022 10:22

Besplatan zdravstveni pregled povodom Svjetskog dana zdravlja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Zavod za javno zdravstvo ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava danima otvorenih vrata povodom kojih će ponuditi preglede svim zainteresiranima.

Svjetska zdravstvena organizacija nas svake godine kroz obilježavanja Svjetskog dana zdravlja poziva da promislimo o vlastitom zdravlju, našem okolišu i izabranoj prioritetnoj zdravstvenoj temi. Ove godine pozvani smo razmisliti o boljem svijetu u kojem su čisti i zdravi zrak, voda i hrana dostupni svima; gdje su gospodarstva usmjerena na zdravlje i dobrobit; u kojem je ugodno živjeti te ljudi imaju kontrolu nad svojim zdravljem.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“ kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi.

Mato Matijevic 768x494“Dok nam je pandemija COVID-19 pokazala iscjeljujuću moć znanosti, također je naglasila nejednakosti u našem svijetu, otkrila slabosti u svim područjima društva i naglasila hitnost stvaranja održivih zajednica blagostanja za buduće generacije. Pandemija, zagađenje i sve veći broj oboljelih od raka, astme i bolesti srca i krvnih žila pozivaju na hitno djelovanje. Klimatska kriza najveća je prijetnja zdravlju s kojom se čovječanstvo suočava. Onečišćeni zrak udiše preko 90% stanovnika, globalno zagrijavanje i poplave pogoduju razvoju zaraznih bolesti.”

“Želimo našim sugrađanima koji su zasigurno u vrijeme pandemije zanemarili preventivne preglede i odgađali odlazak liječniku na jednostavan način ponuditi pregled radi utvrđivanja rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila i dijabetesa u našoj ustanovi.” – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević, dr.med.vet., univ.mag.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava danima otvorenih vrata „Tjedan zdravlja“ koji započinje danas i traje do četvrtka 14.4.

“Imamo podatke na koje ne možemo biti ponosni, gdje nam trećina stanovništva ima povišen krvni tlak, dakle boluje od hipertenzije. Kada je u pitanju dob, osobe starije od 65 godine čak 8/10 osoba ima hipertenziju. Što znači da se reagirati treba puno ranije. Što se tiče dijabetesa, tu je 10% ukupnog stanovništva. Što je svakako povezano s nepravilnom prehranom i prekomjernom tjelesnom težinom.”

“Upravo zao smo stavili fokus na sve te rizike i želimo pozvati građane koji misle da su potpuno zdravi, da dođu i provjere. Najčešće se ove dijagnoze mogu postaviti već u 40-im godinama kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Važno ih je što prije otkriti.” – rekla je Jasmina Kovačević dr.med., spec. javnog zdravstva.

U sklopu Dana otvorenih vrata, nudit će preglede svim zainteresiranim osobama.

Jasmina Kovacevic 1 768x525“Pregled će uključiti niz mjerenja i savjetovanje sa zdravstvenim djelatnicima u sklopu našeg Centra zdravlja – savjetovališta za prevenciju i liječenje prekomjerne tjelesne težine. Sve zainteresirane osobe moći će se izvagati na suvremenoj vagi InBody270, koja uz ostalo određuje sastav tjelesne mase, ciljanu tjelesnu masu, BMI, bazalni metabolizam. Određivat ćemo vrijednosti krvnog tlaka, šećera u krvi i ukupnog kolesterola te omjer struk/bokovi.” – rekla je Jasmina Kovačević dr.med., spec. javnog zdravstva.

Kako se ne bi stvarale gužve zainteresirane osobe mogu se predbilježiti za svoj termin na broj telefona 311-563, a dostupni su termini od 8 do 10 sati.

Izvor: rva.hr