Ponedjeljak, 04 Travanj 2022 13:47

Položen kamen temeljac za novu zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć uz požešku bolnicu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Kratkom svečanosti obilježeno je polaganje kamena temeljca kao simboličnog početka izgradnje nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Danas je Zavod smješten u zgradi Doma zdravlja u Ulici Matije Gubca, na dosta skučenom prostoru za rad cijele službe, a smješten je u centru grada što je problematično pri brzim i hitnim djelovanjima, pa je ova nova varijanta, koja će biti bolje prometno smještena, o kojoj se razmišlja niz godina, novo i pravo rješenje. U Zavodu je zaposleno ukupno 62 djelatnika od čega je 58 zdravstvenih radnika raspoređenih u 5 timova u Pakracu, 5 timova u Pleternici i 10 timova u Požegi, te 5 timova u prijavno-dojavnoj jedinici.

Sve je započelo prije tri godine kada je Zavod potpisao Ugovora o darovanju s Općom županijskom bolnicom Požega, kojom je u svoje vlasništvo prenio zemljište površine 4.500 m2. Krenulo se izradom projekata i ishođenjima građevinskih dozvola a u prosincu  2021. godine Zavod je pokrenuo postupak javne nabave za izvođača radova. Vrijednost cijelog objekta je nešto više od 14 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka L projekt iz Rajsavca.

Kamen temeljac u koji je ubačena vremenska kapsula sa podatcima o zgradi i današnjem događanju zajednički su ubacili Državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., županica Antonija Jozić, ravnatelj Zavoda u Požegi Fabijan Barišić, te simbolično prelili s nekoliko lopata betona. Građevinski radovi vrijedni oko 4 milijuna kuna i rohbau izvedbe zgrade bit će gotovi do kraja listopada ove godine. Ovaj prvi dio financira se iz vlastitih sredstava požeškog Zavoda i decentraliziranih sredstava županije. U nastavku će se u financiranje uključiti Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Požeško-slavonska županija.

Svečanosti su nazočili bivši ravnatelj OŽB Požega koji je započeo proces izgradnje dr. sc. Željko Glavić, danas požeški gradonačelnik, sadašnji ravnatelj OŽB Požega dr. sc. Ivan Vukoja, ravnatelji zdravstvenih institucija s područja županije, načelnici općina, gradonačelnici gradova, zamjenik županice Ferdinand Troha, ravnatelji županijskih institucija.

 - Zavod za hitnu medicinu će se izgradnjom nove zgrade na adresi u Osječkoj 107, riješiti problema brže komunikacije s hitnim prijemom. Bit ćemo efikasniji, dovesti do skraćivanja vremena potrebnog za hitni prijevoz pacijenta, a samim time podići kvalitetu zdravstvene zaštite. Također, funkcionalna komunikacija između zdravstvenih ustanova podignuta na višu razinu. U samoj zgradi će se smjestiti edukacijski centar i radionica, koji će služiti za naše interne edukacije i izvanbolničke hitne. Kao i za potrebe vanjskih edukacija koje hitna služba obavlja unutar svoje djelatnosti. „Naši zaposlenici će imati bolje uvjete za rad i bolje uvjete za slobodno vrijeme do poziva za intervenciju. Zbog svega navedenog smatram ovaj projekt iznimno važnim za Požeško-slavonsku županiju. Zato se zahvaljujem posebno županici Jozić koja je prepoznala ovaj projekt kao izuzetno bitan za našu županiju. Ravnateljici Maji Grba-Bujević i Ministarstvu zdravstva na svoj pomoći koju su uložili i koju će ulagati kako bi se realizacija ovog projekta što prije privela kraju – istakao je u uvodu svečanosti ravnatelj Fabijan Barišić.

Podršku u ovoj izgradnji i pohvale svima koji su pokrenuli ovu značajnu investiciju od koje će najviše dobrobiti imati stanovnici požeške županije i svi oni koji se nađu u pogibeljnim situacijama kada im je hitna medicinska pomoć najpotrebnija, koji će tu stručnu medicinsku pomoć dobivati u najbržem mogućem vremenu dali su u svojim obraćanjima, županica Antonija Jozić, ravnateljica Maja Grba Bujević i državni tajnik Željko Plazonić, koji su dobili po jedan primjerak Povelje koja je ugrađena u temelje nove zgrade hitne medicine.

Župnik Župe sv. Terezije Avilske i ravnatelj Caritasa Požeške biskupije vlč. Mario Večerić blagoslovio je temeljni kamen i sve koji su se okupili na ovoj svečanosti.