Subota, 02 Travanj 2022 11:00

Obilježili "Dan narcisa" i dana posvećenog borbi protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PSŽ, LIGA PROTIV RAKA POŽEGA I KLUB ŽENA OPERIRANIH NA DOJCI ZAJEDNO –

POŽEGA - Za buket narcisa Požežanke i Požežani mogli su dati dobrovoljni prilog na štandu u Cehovskoj ulici u Požegi za pomoć u prikupljanju sredstava pri ranom otkrivanju raka dojke te za pomoć ženama oboljelim od raka dojke. Zajedno su to organizirali Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega povodom obilježavanja „Dana narcisa“, dana posvećenog borbi protiv raka dojke u cijeloj Hrvatskoj koji se provodi početkom proljeća. Požeška Liga za borbu protiv raka obilježava preko 50 godina uspješnog rada i borbe protiv ove zloćudne bolesti.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević je na štandu u Cehovskoj ulici istakao:  - Obilježavamo Dan narcisa da osvijestimo naše sugrađanke o važnosti preventivnih pregleda. Bili smo dugo u koroni pod mjerama, a danas ovdje svi mogu dobiti savjete i promotivne letke, a pozivamo sve žene koje se nisu do sada javljale da se jave u Zavod, dobiju svoj termin i obave mamografski pregled. Pozivamo sve koje nisu, da se odazovu pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti jednom u dvije godine. Na vrijeme dijagnosticirani karcinom produžuje životni vijek oboljelih.

Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki u našoj županiji je na izuzetnoj razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naša županija je u samom vrhu prema obuhvatu pregledanih žena iako je manji broj odaziva u ovoj dvogodišnjoj korona krizi: - Više od desetljeća provodimo ovu akciju u Požegi a posvećen je podizanju svijesti o preventivi u borbi protiv raka dojke i svim ženama koje su oboljele od raka dojke. Manje ih je bilo u ove protekle dvije godine, a sada ćemo svakako pojačati napore i biti prisutniji u medijima i među ljudima kako bi potakli na odaziv. Dobar je odaziv i sada ali ipak nismo mogli pozvati veliki broj žena jer smo imali zdravstvene ustanove opterećene problemima borbe s Covid 19. Sada pokušavamo riješiti te zaostatke u odličnoj suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega, patronažom i Ligom za borbu protiv raka - naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva i predsjednica Lige za borbu protiv raka Požega te dodala da određeni problem ne postojanja mamografa u Pakracu s lokalnom zajednicom zajednički rješavaju putem prijevoza žena u druge sredine, a mobilni mamograf će uskoro početi sa radom. Najavljuje da će se svaki četvrtak u mjesecu nastaviti s okupljanjem članova Kluba žena operiranih na dojci, koji je također radio u otežanim uvjetima, a poziva da se Klubu i Ligi priključe i ostali građani, pomognu u radu i budu podrška. Susreti su koncipirani kao druženje i radionice.

U ovom periodu smo imali nešto manje otkrivenih slučajeva oboljeli od raka na dojci, prethodnih godina to je bilo 50 žena, zbog toga što je i puno manje mamografija napravljeno. Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati veći broj otkrivenih novooboljelih a nadamo se da će to biti veći udio rano otkrivenih oboljenja, što je bitno za preživljavanje kada je rak rano otkriven - zaključila je Jasmina Kovačević.

Za Dan narcisa u Požegi cvjetovi se ne nabavljaju kupnjom, nego ih u velikoj akciji koja se provodi u školama, uključuju se roditelji, mame i bake koje iz svojih vrtova doniraju cvjetove narcisa za samu akciju u Požegi. Tako je na štand donio svoju donaciju cvjetova narcisa Caffe bar Capitol i djelatnici, te time podržali ovu vrlo važnu humanitarnu akciju. Akciju prikupljanja cvjetova narcisa posebno aktivno provode i žene liječene od raka dojke.