Četvrtak, 31 Ožujak 2022 12:30

Međunarodna konferencija u okviru razvojnog projekta “Svijet graševine”

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLETERNICA - Grad Pleternica je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom, gradom Pakracom, Gradskim muzejom Pakrac, Gradskom knjižnicom Pakrac, Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije, Javnom ustanovom Pleternica u Interpretacijskom centru Terra Panonica u sklopu razvojnog projekta “Svijet graševine” bio domaćin Međunarodne konferencije.

Cilj konferencije je povezivanja kulturne baštine u Europi i Hrvatskoj kroz projekt WAAT – We are all together to raise awareness of cultural heritage, te aktivnosti i digitalna platforma za kulturnu baštinu. - WAAT projekt je u sklopu Erasmus+ aktivnosti, a posvećen je promociji i razmjeni dobrih praksi. Razvoju novih sadržaja koji će pridonijeti učinkovitom podučavanju odraslih o vrijednostima kulturne baštine između različitih europskih zemalja. Osnovna je zamisao obrazovanja o baštini omogućiti učenje novih koncepata i vještina kroz praksu. ICARUS je najveći međunarodni konzorcij u Europi na području kulturne baštine i digitalizacije. Imamo nekoliko platformi, desetak europskih projekata i trudimo se svake godine kroz ove aktivnosti, uključiti sve više naših ustanova u međusobnu suradnju. Hvala Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Pleternici jer su nas prekrasno dočekali i omogućili da u ovom povratku iz virtualnog u živi svijet, ponovo pokrenemo ovu aktivnost – rekla je u najavi projekta Vlatka Lemić, predsjednica ICARUS Hrvatska.

Svoje zadovoljstvo domaćinstvom ove Međunarodne konferencije iskazala je pleternička gradonačelnica Marija Šarić. - Iznimno nam je zadovoljstvo što smo se povezali s ICARUS-om. Nama je ovo prilika da kulturnu baštinu koju oživljavamo kroz bećarac i Svijet graševine, podignemo na još jednu višu razinu. Kad završi projekt i kad otvorimo Muzej bećarca, da možemo biti umreženi sa svim relevantnim dionicima iz Europe.

Zadovoljstvo održavanjem konferencije iskazala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić: - Čast mi je uistinu da je međunarodna konferencija ovdje u Požeško-slavonskoj županiji koja uistinu ima što pokazati i ima se čime ponositi, ako krenemo od zapada prema istoku naše županije. Od Spahijskog podruma koji se uređuje u sklopu projekta „Svijet graševine“, pa preko Požege s baroknim trgom, do Pleternice s Trgom bećarca. Trenkov dvorac u općini Velika za kojem smo nedavno potpisali Ugovor o pripremi izradi projektne dokumentacije. Svjedočimo kako županija na svojoj kulturnoj baštini ostvaruje određene korake u očuvanju kulturne baštine a i vezano za turizam. Vjerujem da u sljedećim godinama kad svi ovi projekti završe, da će brojni posjetitelji uistinu moći doživjeti našu županiju.

"Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." 

"Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pleternice"

lenta