Subota, 26 Ožujak 2022 09:44

Javne tribine "Zaštita i prava starijih osoba i socijalne uloge u zajednici za osobe starije dobi"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

BRESTOVAC - U organizaciji Udruge žena Vukovar i općina Brestovac i Velika održane su javne tribine "Zaštita i prava starijih osoba i socijalne uloge u zajednici za osobe starije dobi" kao dio projekta. Cilj projekta je povećanje kvalitete života starijih osoba širenjem i pružanjem inovativnih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici za njihovu bolju socijalnu uključenost. Tribine su održane u Vatrogasnom domu u Brestovcu i Društvenom domu u Radovancima. Polaznici na tribini bili su članovi Matica umirovljenika i osobe starije životne dobi.

Javnu tribinu je otvorila i ujedno pozdravila sve goste i polaznike tribine predsjednica Udruge žena Vukovara Mirjana Mizdrak Mišanović koja je istakla da se upravo pripadnici starije životne dobi često nalaze na meti brojnih kaznenih djelovanja, nisu zaštićeni, a često niti neznaju svoja prava.

Na tribinama su učestvovali stručnjaci koji se bave prevencijom iz MUP-a i Policijske uprave Požeško-slavonske, Goran Matijević i Miro Miličević, koji su polaznicima prezentirali koja su to najčešća kaznena djela koja doživljavaju pripadnici starije dobi, kako se radi prevencija kaznenih djela na štetu osoba starije životne dobi i savjeti o samozaštitnom ponašanju u svojem kućanstvu, na društvenim mrežama, u kontaktu sa nepoznatim osobama, da izbjegnu razne prevare i krađe.

Pročelnica u općini Brestovac Marija Barunović upoznala je sve s podatcima po općini Brestovac, a posebno dala naglasak na rad udruga koje se bave starijom populacijom stanovnika, kojih ima najviše u općini, posebno u selima koja imaju svega nekoliko stanovnika i uglavnom starijih osoba.

Iz udruge za podršku žrtvama i svjedocima Melita Bošnjak i Miren Špek istakli su nešto o Zaštiti prava osoba starije životne dobi, a kako su uglavnom stalno na terenu iznijeli su niz životnih primjera u kojima su osobe starije životne dobi. Česti su primjeri u kojima su stariji često žrtve, pa bi se moglo reći da su neke institucije i grupe usmjerene na brojne ponude i prodaje raznih proizvoda u kojima se stariji često varaju. Podvrgnuti su raznim pričama, o ljekovitosti i dobrobiti nekih proizvoda, ponekad i agresivnim "marketingom", pa su često kupci proizvoda koji im u biti i ne trebaju, naveli su primjer starijeg čovjeka kojemu su čak 4 puta prodali masažnu fotelju iako ju je već imao.

Mira Bilopavlović iz Udruge Delfin iz Pakraca istakla je da udruga postoji i radi već 20 godina te je govorila o aktivnosti za osobe starije životne dobi koje će udruga provoditi u narednom razdoblju.

Nakon izlaganja održana je i rasprava po pitanjima a sa ciljem što boljeg utvrđivanja što se može učiniti da bi se pridonijelo boljoj zaštiti prava starijih osoba i boljoj organiziranosti socijalnih usluga u zajednici, te što može učiti svatko od nas da bi tome i pridonio. Organizator je na kraju pripremio i domjenak s osvježenjem u nastavku rasprave i postavljenih pitanja.