Nedjelja, 16 Siječanj 2022 18:44

Obilježena 30. obljetnica razmjene preživjelih zatočenika iz zloglasnog logora Bučje

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

BUČJE - Kod spomen kapelice sv. Antuna Padovanskog u Bučju održana komemoracija u spomen na 30. obljetnicu od razmjene posljednjih preživjelih zatočenika zloglasnog logora Bučje - prvog srpskog logora u Hrvatskoj. Od kolovoza 1991. do siječnja 1992. godine kroz njega je prošlo više od 300 ljudi, uglavnom civila, žena i djece svih nacionalnosti, te hrvatskih branitelja. Najmlađem zatočeniku bile su samo četiri godine, a za sudbinu 22 zarobljenika još uvijek se ne zna.

2 19

U spomen na zatočene, ubijene i nestale logoraše ovog logora, i ove je godine, netom prije samog održavanja komemorativnog programa, hrvatski branitelj i naš poznati ultramaratonac Duško Štrbac otrčao devetu po redu memorijalnu utrku od Doma hrvatskih branitelja u Pakracu do spomen kapelice na Bučju. S njim je trčala i Sendi Štrbac, a kao i ranijih godina u trci su sudjelovali i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ te Udruge rekreativnog trčanja „Nexe team“ iz  Našica. Maratoncima su logističku podršku pružili pripadnici DVD-a Pakrac.

Zloglasni logor „Bučje“ je postojao od kolovoza 1991. do siječnja 1992. godine, a u tome razdoblju kroz njega je prošlo oko tri stotine zarobljenika. Uglavnom su to bili hrvatski vojnici, ali u logoru su bili zatočeni i hrvatski civili, među njima žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama ili koji su surađivali s Hrvatima. Zatočenici su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih su bili izloženi sustavnom psihičkom i tjelesnom mučenju kojem je neutvrđen broj zatočenika podlegao. Dio zatočenika je razmijenjen u dvije razmjene, u kolovozu i listopadu 1991. godine. U prosincu 1991. godine preostale zatočenike srpske su postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška, a slobodu su dočekali u razmjeni izvršenoj 16. siječnja 1992. godine. Ni danas nije poznata sudbina 24 osobe koje su bile u logoru, uključujući i dr. Ivana Šretera.5a08b7b455c29c304dabcd194521e2e1 3 XL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na današnjoj komemoraciji brojna izaslanstva odala su počast žrtvama logora. Komemoracija je održana u organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ te pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Za zločine počinjene u logoru Bučje do danas nitko nije odgovarao.Uz počasne plotune Gradske straže Požega, počast su 16. siječnja odali predstavnici Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora "Bučje" Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije; umirovljeni general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata; izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević; državni tajnik Darko Nekić, izaslanik hrvatske Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja; saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, članica saborskog Odbora za ratne veterane; izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno dožupanom Ferdinandom Trohom i predsjednikom Županijske skupštine te gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom te zamjenik požeškog gradonačelnika prof. dr. sc. Borislav Miličević; izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije; predstavnici saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski Feniks“ i udruge Civilnih invalida stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije; predstavnici PU požeško-slavonske i PP Pakrac te delegacija 123. brigade HV; zajednička delegacija gradova Lipika i Pakraca i predstavnika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik, kao i brojni drugi predstavnici braniteljskih udruga i stradalnika iz Domovinskog rata. 

5a08b7b455c29c304dabcd194521e2e1 7 XL