Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Utorak, 13 Prosinac 2011 20:14

Kutjevu nova poučna staza

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
MEĐUNARODNI DAN PLANINA -

KUTJEVO - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina u sklopu kojega je svečano otvorena i poučna staza Kutjevo, Slavonski planinarski savez i Planinarsko društvo Vidim iz Kutjeva organizirali su obilazak poučne staze i pohod prema Petrovom vrhu. Na ovu svečanost i cijeli skup okupilo se tristotinjak planinara iz cijele Slavonije.

Riječ je stazi dugoj 1.300 metara s 13 edukativnih panoa kako bi svi oni koji dolaze u ove krajeve bili upoznati s prirodnim ljepotama i zanimljivostima kutjevačkog kraja.

U ime organizatora javne ustanove Parka prirode Papuk nazočne je pozdravio ravnatelj Ivica Samardžić podsjećajući kako ova ustanova otvara već osmu poučnu stazu a s ciljem da se bogatstvo, kultura, geologija ali i raznovrsna flora i fauna prezentiraju široj javnosti i svim posjetiteljima koji dolaze u park prirode. - Ono po čemu se ova staza razlikuje od drugih su i dvije zanimljivosti od kojih je jedna vezana uz najstarije stijene u Hrvatskoj koje se nalaze u dolini kutjevačke rijeke, te hrast sladun, koji ovaj kutjevački kraj izdvajaju od drugih. Zahvaljujući svojoj geološkoj podlozi koja ima utjecaja tu  su i poznata vinogorja  i dobra vina o čemu svjedoči i jedan od najstarijih vinskih podruma iz vremena cistercita. Poučne staza kreće od Kutjevačkog podruma i dvorca pa  sve do vidikovca Vinkomira omiljenog okupljališta kutjevčana - rekao je Samardžić dodajući da je s novom poučnom stazom ujedno obogaćena i turistička ponuda grada Kutjeva i cijelog kutjevačkog kraja.

Nova poučna staza „Kutjevo“ dodao je predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger svojim se sadržajima i te kako uklopila u geslo ovogodišnjeg  međunarodnog dana planina „Planine i šume“.

Zadovoljstvo zbog otvaranja nove poučne staze u ime suorganizatora iskazao je i Antun Koren predsjednik kutjevačkog Planinarskog društva „Vidim“ navodeći kako izletnici i ljubitelji prirode u Kutjevačkom kraju uistinu imaju što vidjeti o čemu svjedoče i ranije otvorena staza „Hajderovac“ ali i nova staza „Kutjevo“.

Za ljubitelje prirode i planinare nakon otvorenja poučne staze bio je upriličen i pohod po Krndiji od vidikovca Vinkomir prema Petrovom vrhu, a za one malo zahtjevnije organizirana je teža staza preko stijena. Na Petrovom vrhu Kutjevo d.d. organiziralo je za sve planinare okrjepu.

V.Re. i V.Pr.