Ponedjeljak, 15 Studeni 2021 18:35

Redovna skupština Udruge osoba s invaliditetom OSI Požega

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - Udruga osoba s invaliditetom OSI Požeško-slavonske županije i grada Požege održala je svoju Redovitu godišnju Skupštinu u prostorima Restorana Cool u Požegi. Jedna je ovo od najaktivnijih udruga koja djeluje na ovom području, koja provodi desetke projekata, a kroz projekte ima zaposleno čak 43 osobe koje rade na podizanju standarda života osobama s invaliditetom a povećavaju i životni standard dugotrajno nezaposlenih osoba njihovim zapošljavanjem.

Udruga je za svoj dobar rad dobila i Godišnju nagradu grada Požege - Povelju za humanost za 2021. godinu. Osim što se trenutno provodi desetak projekata financiranih od Fondova EU - posebno Socijalnog fonda i Fondova Republike Hrvatske i ministarstava rukovodstvo udruge radi na pripremi novih projekata, te uskoro očekuju odobrenje još dva velika projekta kojima bi zadržali ovu visoku zaposlenost na programima koji se brinu za njihove članove koji trebaju tuđu njegu i osobnog pratitelja. Ove godine planiraju ući i u projekt Zaklade za djecu RH sa projektom vrijednosti 350.000 kuna, koji brige o djeci sa invaliditetom i pomoći u njihovom lakšem odrastanju i što lakšem uklapanju u svakodnevni život.

Predsjednica udruge Jelosavka Jakovljević iznijela je podatke i izvješće o radu, kao i financijska izvješća i plan za naredno razdoblje. Godišnje udruga OSI ima proračun od blizu 2,8 milijuna kuna koja su dobivena sredstvima za projekte, i donacijama županije, gradova i općina. I rashodi su veliki jer se samo za plaće 43 djelatnika isplati 2,2 milijuna kuna, a imaju nešto veće rashode jer su dobili prošle godine i novi prostor od grada Požege, gdje su i režije veće. No, oni su u stanju priskrbiti toliko sredstava više za režije, jer su zadovoljni ovim novim prostorom koji je pristupačan za invalidne osobe i ima prostora u kojima mogu odrađivati radionice, i zadatke iz projekata. Plan za slijedeću godinu je prihod od 3 milijuna kuna.

Skupštini su nazočili pročelnica društvenog odjela grada Požege Maja Petrović i zamjenik županice Ferdinand Troha, koji su pohvalili rad udruge, kao jedne od najboljih udruga, a posebno činjenicu da posluju kao jedna tvrtka sa 43 zaposlene osobe. Lokalna samouprava je i do sada pomagala rad ove udruge a tako će biti i u buduće, jer udruga i rad udruge je primjer rada, urednog poslovanja i financijske discipline i za druge udruge. Čestitali su im na uspjesima i potakli da idu dalje još bolji.