Srijeda, 10 Studeni 2021 08:11

Održano je prvo kolo Hrvatskog otvorenog natjecanja iz informatike – HONI

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

HONI je Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici odnosno Croatian Open Competition in Informatics natjecanje je u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Natjecanje se odvija tijekom cijele školske godine kroz tri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac), tri kola u drugom polugodištu (siječanj-travanj), te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta (COCI) sa zadacima s Hrvatske informatičke olimpijade. Svako kolo sadrži sedam zadataka od kojih se pet težih prevode na engleski jezik za natjecatelje izvan Hrvatske.

Za Udrugu informatičara Požeško – slavonske županije u prvom kolu zadatke su rješavali: Luka Budimir, 6.r, Niko Radić, 7.r, Matej Miličević, 7.r i Mihael Lucijanić, 4.r. Svi učenici su iz osnovnih škola.

Sljedeće kolo natjecanja HONI održat će se u subotu, 13.11. 2021.

Zainteresirani učenici mogu se prijaviti na sljedeći link: https://forms.gle/wB5wBs3gpkZJeuxa6

Svako natjecateljsko kolo traje od 9:00 do 12:00 sati. Svi natjecatelji se pomoću podataka za pristup, koje će pravovremeno dobiti na svoje email adrese, logiraju na Evaluator, pristupaju zadacima i rješavaju ih. Kada natjecatelj preda neko svoje rješenje, ono će se automatski evaluirati na probnim primjerima iz teksta zadatka te na službenim testnim primjerima. Evaluacija može potrajati između nekoliko sekundi i nekoliko minuta ovisno o trenutnom opterećenju sustava. Nakon što je evaluacija završena, natjecatelj će dobiti informaciju o broju bodova koje je to predano rješenje ostvarilo. Putem sustava za evaluaciju moguće je dobiti uvid u detalje evaluacije za probne primjere iz teksta zadatka. Za testne primjere bit će vidljiv samo ishod evaluacije, ali ne i detalji poput izlaza, potrošenog vremena i memorije. Rezultati evaluacije za službene testne primjere bit će poredani prema ishodu.

- Osim natjecanja HONI Udruga informatičara organizira nekoliko radionica za rad s učenicima osnovnih škola, koji su raspoređeni prema razredima koje pohađaju.

Radionice iz informatike: Prijaviti se može na sljedeći link: https://forms.gle/6Q1QyXALD9Rhyudf7

Radionice iz matematike: Prijaviti se može na sljedeći link: https://forms.gle/mGSFMTtgdsT7PZrw6 - istaknula je voditeljica Udruge informatičara dr. sc. Ljiljana Miletić.