Utorak, 12 Listopad 2021 15:24

Svečano potpisani ugovori za izvođenje radova na projektu Projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje voda UPOV Pleternica

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PLETERNICA - U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici održano je svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova za Projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV Pleternica 15.300 ES) u okviru projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“. Potpisivanju su prisustvovali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević te drugi predstavnici prijavitelja, partnera i izvođača radova. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a naručitelj je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga, Vodovodna ul. 1, 34000 Požga

Kao izvođač radova javnom nabavom je odabrana zajednica gospodarskih subjekata Riko d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o. iz Slovenije, te hrvatska tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege. Vrijednost ugovora je 43.747.230,62 kuna bez PDV-a, a vrijeme provedbe 33 mjeseca.

- Uređaj će moći zbrinuti 15.300 ekvivalent stanovnika s ukupnog područja Pleternice. Ako tome nadodamo da se radi i uređaj u Požegi 33.500 ekvivalent stanovnika znači da će gotovo 50 tisuća ekvivalent stanovnika biti zbrinuto prema rijeci Orljavi, što će omogućiti da nam ona nadalje bude čišća nego što je bila – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koje u cijelom projektu sudjeluju sa 13%, kao i Ministarstvo gospodarstva, dok je na lokalnu samoupravu otpalo 4% financiranja projekta.

Lokacija uređaja bit će u blizini ušća Londže u Orljavu, a više rekao direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić.- Kroz projekt Aglomeracije Pleternica uključeno je oko 1.500 novih korisnika na sustav odvodnje. Oko 45 kilometara novih kolektora odvodnje će se izgraditi u ovom projektu, također i 30-ak pripadajućih građevinskih objekata – crpne stanice, retencijskih bazeni i dr. Trenutno se radi na Aglomeraciji Požega, Pleternica, a uskoro kreće i Aglomeracija Kutjevo - Velika.

Pohvalno o cijelom projektu u koji su uključene tri lokalne zajednice i rješavaju konačan problem odvodnje rekao je požeški gradonačelnik Željko Glavić, pleternička gradonačelnica Marija Šarić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić,koja je istakla i odličnu suradnju s Hrvatskim vodama, ne samo na ovom projektu, nego na niz projekata u svim jedinicama lokalne samouprave.

Projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Pleternica” vrijedan je ukupno 176.783.490,13 kn, sufinanciran iz EU u ukupnom iznosu od 99.099.103,00 kn (70 %), a obuhvaća područja Grada Požege, Grada Pleternice i Općine Jakšić i to izgradnjom kanalizacijske mreže u dužini od 44,5 kilometara te pročistačem otpadnih voda u trajanju od 1.1.2014. – 31.12.2023.

Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica spada u velike i značajne projekte, a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama i jedinicama lokalne samouprave – Gradom Pleternicom, Gradom Požegom i Općinom Jakšić.

PROJEKT JE SUFINANCIRALA EUROPSKA UNIJA IZ KOHEZIJSKOG FONDA

SADRŽAJ MATERIJALA ISKLJUČIVA JE ODGOVORNOST TEKIJE d.o.o. zaobavljanje vodnih usluga

OZNAKE VIDLJIVOSTI