Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 12 Prosinac 2011 23:33

Lovili u humanitarne svrhe za Caritas

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

BOŽIĆNI LOV U LOVIŠTIMA LD JELEN - ZAPADNI PAPUK  -

LEŠTAT – Nekoliko godina, koliko traje procesija prema Voćinu gospi Voćinskoj lovci lovačkog društva Jelen Zapadni Papuk ugoste i prirede okrjepu za sve hodočasnike kraj svoje lovačke kuće na Leštatu. U tome im pomažu i lovci nekih drugih udruga ali i neke tvrtke i udruge. U znak zahvalnosti sve njih lovci Jelena pozovu u gostinjski Božični lov. Tako je i ovaj puta u lov sa Leštata krenulo pedesetak lovaca.

 

- To je naš tradicionalni lov sa psima na divlje svinje koji priređujemo u predbožićne dane za goste koji su nam pomogli oko organizacije prihvata nekoliko tisuća hodočasnika za Voćin. Danas smo imali dobar lov, odstrijelili smo 15 komada divljači divlje svinje. Ovog najvećeg vepra i dvije krmače, kao i niz godina, namijenili smo u humanitarne svrhe, te ćemo ih dati Caritasu – rekao je lovnik Krunoslav Budić.

 

Lovačko društvo Jelen gospodari sa dva lovišta na predjelima zapadnog Papuka, ukupne veličine preko 7.000 ha, uglavnom šumskog dijela. Lovište zaista obiluje divljači, od srneće, jelenske, divljem svinje, zeca, fazana, te ostale divljači. No da bi uvijek imali dosta divljači lovci se brinu i o njenom uzgoju. – Puno se radi i dobro gospodari. Otvaraju se nove površine obzirom da su sela u ovom dijelu napuštena, što sve pogoduje razvoju divljih svinja. No zauzeli smo stav da u lovištu povećamo matični fond jelenske i srneće divljači, zato oranjem otvaramo nove površine za sjetvu. Tako stvaramo nove remize na kojima sijemo zob, kukuruz, stočni grašak, a tim se kulturama poslije divljač hrani – pojašnjava predsjednik društva Boris Janić.  Društvo na poljoprivrednim površinama obrađuje i proizvodi hranu za divljač koju kasnije unosi u hranilišta u šumi. Tako imaju 20-tak kukuruzana u šumskom dijelu punih kukuruza, a tri puta u tjednu lovočuvari hrane divljač.

 

Nakon završenog lova i izvlačenja divljači, po lovačkim pravilima slijedi poklon divljači, kojom lovci odaju počast ulovljenoj divljači i odaju zahvalnost što je lov dobro prošao. Nakon toga najuspješniji u lovu se nagrađuju, a oni koji su se ogriješili o lovačka pravila kažnjavaju. Ovaj lov donio je Dragi Rusanu lovački kravatu za nagradu za najkvalitetniji odstrjel, jer je odstrijelio najvećeg i najboljeg vepra. Najbolji strijelci Domagoj Majstorović i Miroslav Čurčić postali su majstori strijelci, jer su sa najmanje hitaca, bez rasipanja municije, točnim pogodcima odstrijelili svoju divljač.

 

No bilo je i nedoličnog ponašanja, ne kretanja planiranom rutom, nego kretanje prečacem što je u lovu zabranjeno, pa je kažnjen Mirko Zoretić, a kažnjen je i Ante Šolić što je svoju odstrijeljenu divlju svinju gurao nogom bez znaka poštovanja za odstrijeljenu divljač. Kažnjenici su se iskupili plaćanjem u vinu za sve lovce.

 

Nagrađen je i kuharski tandem Babić i Čačić jer su odlično odradili svoj posao i priredili odličan čobanac. Lov je nakon guljenja divljači završio uz tamburaše s pjesmom.