Subota, 11 Rujan 2021 12:57

Održava se kroz tri dana Državno prvenstvo u lovnom streljaštvu na najuređenijem hrvatskom strelištu u Bzenici

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

26. DRŽAVNO PRVENSTVO HRVATSKOG LOVAČKOG SAVEZA U LOVNOM STRELJAŠTVU OTVORILA PUCNJEM U LETEĆU METU GRADONAČELNICA PLETERNICE MARIJA ŠARIĆ -

BZENICA – Tijekom tri dana ovog vikenda na strelištu u Bzenici održava se tradicionalno 26. Državno prvenstvo Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu i 16. Revijalno natjecanje HLS u lovnom streljaštvu kojemu je ponovno, već nekoliko godina unazad domaćin Lovački savez Požeško-slavonske županije na svom strelištu u Bzenici. Ovo je trenutno najuređenije i najkompletnije strelište u Hrvatskoj sa čak pet staza za natjecanje, uz najnovije na trčeću metu vepra, pa se sva državna prvenstva održavaju u Bzenici već nekoliko godina, a i lovci Požeško-slavonske županije pokazali su se kao odlični domaćini. Nastupili su strijelci 24 momčadi LSŽ iz svih županija i LS grada Zagreba, ekipa Hrvatskih šuma, Šumarskog fakulteta u Karlovcu i ekipa HLS pokazujući svoja umijeća u ovoj sve popularnijoj  sportskoj grani. Ukupno se natjecalo preko 200-njak lovaca strijelaca u lovačkom trapu, lovačkom parkuru na leteće mete puškama s glatkim cijevima i gađanju mete jelena s puškom s užljebljenim cijevima, lovačkim karabinom te revijalno natjecanje gađanjem u trčeću metu vepra s lovačkim karabinom.

Postrojene ekipe lovaca strijelaca na samom strelištu krasile su Pleterničke mažoretkinje ispred svake ekipe koje su nosile natpise s nazivom ekipe. Nakon izvođenja državne himne koje je izvela grupa lovaca rogista s lovačkim rogovima i trubama, prošlogodišnji pobjednici iz Virovitičko-podravske županije podigli su na jarbol zastavu RH a pozdravne riječi dobrodošlice u ime Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije uputio je predsjednik Branko Bertelović. On je istakao veliku zahvalu Požeško-slavonskoj županiji i gradovima Požegi i Pleternici koji daju veliku podršku ovom vidu natjecanja u lovačkoj organizaciji.

Lovcima strijelcima dobrodošlicu je izrazila pleternička gradonačelnica Marija Šarić, a posebno sreću u natjecanju zaželio im je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha. Sve lovce pozdravio je i njihov predsjednik HLS Đuro Dečak, koji nikada ne propušta velika okupljanja lovaca, posebno strijelaca, jer streljaštvo zadnjih godina ima sve veći značaj u lovstvu kao sportska disciplina. Natjecanje je oetvorila pucnjem iz puške na leteću metu gradonačelnica Marija Šarić, a sa čak tri pucnja u trčeću metu vepra Đuro Dečak je svečano otvorio i ovu petu disciplinu lovačkog streljaštva. Da predsjednik lovaca Dečak ima još uvijek mirnu ruku i dobro oko pokazale su mete na kojima je sa sva tri metka pogodio u siluetu vepra koji dosta brzo protrči čistinu ispred strelišta.

Autor: Vladimir Protić