Petak, 05 Travanj 2013 14:24

Počeli s 23 učenika a sada ih je 123

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA PAKRAC OBILJEŽILA SVOJ DAN -

PAKRAC - Osnovna glazbena škola Pakrac ovog je tjedna s dva koncerta obilježila svoj dan. Bila je to prigoda da njeni učenici pokažu što znaju ali i za podsjećanje na uspješan rad ustanove osnovane u rujnu 1996. godine. - Mi smo prva glazbena škola koju je ministarstvo osnovalo u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata. U Pakracu glazbene škole ranije nije bilo nego su djeca koja su to željela glazbenu poduku primala privatno. Prve godine u školu su upisana 23 učenika a sada ih imamo 123 – istakla je ravnateljica Alfreda Petani Grafina. Pakračka glazbena škola, dodala je, među prvima je u Hrvatskoj organizirala i glazbeni vrtić. Bilo je to 2003. godine koju će djelatnici i učenici škole pamtiti i po tome što su uselili u sadašnji prostor. Riječ je o obnovljenoj zgradi unutar kompleksa Janković, izgrađene još u 18. stoljeću, čiji je kum prilikom otvorenja bio Zlatan Stipišić Gibonni, poznati kantautor i UNICEF-ov ambasador dobre volje.

 

   U Osnovnoj glazbenoj školi u Pakracu sada se ostvaruju slijedeći programi: glazbeni vrtić, predškolski glazbeni odgoj, te učenje sviranja klavira, flaute, harmonike, gitare, violine, tambure, klarineta i roga. Najveći problem u radu škole proteklih godina je bili su kadrovi kojih u Pakracu nema tako da većina predavača na nastavu dolazi iz drugih gradova. - Usprkos svemu, uspijevali smo organizirati kvalitetnu nastavu. Trenutno najviše problema imamo s nastavom gitare jer samo u Slavoniji nedostaje desetak stručnjaka te vrste. Želja nam je slijedećih godina program proširiti s podučavanjem još nekih instrumenata, puhačkih i gudačkih, no sve će ovisiti o mogućnosti osiguranja nastavnika – kazala je ravnateljica škole.glazpakrac

 

   Učenici Osnovne glazbene škole tijekom godine održavaju više koncerata u različitim prigodama u Pakracu a jesenas su prvi puta nastupili i u lipičkoj bolnici. Sudjeluju i na državnim i međunarodnim natjecanjima odakle obavezno donose po neko priznanje. - Mnogo je talentirane djece prošlo kroz školu od kojih treba spomenuti Martinu Faktor koja sada studira flautu u Opatiji i Laru Kelemen koja je nastavila učiti tamburice u požeškoj srednjoj školi – dodala je Alfreda Petani Grafina.