Utorak, 27 Srpanj 2021 10:09

Gojzerice u Nacionalnom parku Risnjak

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HPD Gojzerica Požega proteklog je vikenda organizirala dvodnevni izlet u Nacionalni park Risnjak, koji se nalazi na području Gorskog kotara. Naš najljepši nacionalni park, odmah iza Plitvica, ponovno se pokazao svojom raskoši i raznolikosti prirode. Risnjak je šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale status nacionalnog parka, dok mu je ime osigurao ris. Ris je najveća divlja mačka na području Europe i Hrvatske, a veome je rijedak i teško ga je sresti u prirodi. Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta na najnižem dijelu nacionalnog parka, nalazi se dolina rijeke Kupe s njezinim prekrasnim izvorom. Izvor rijeke Kupe jedna je od rijetkih neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Uz svu ovu ljepotu iz šumskog prostranstva Gorskog kotara izdižu se dva planinska ogoljela masiva - Risnjak (1.528 mnv) i Snježnik (1.505 mnv), a udaljeni su jedan od drugoga samo 3 km te se kamenim licem gledaju kao dva brata blizanca. Upravo ova dva vrha bila su cilj ovog planinarskog izleta, koji se okončao uspješno na sreću i zadovoljstvo svih 12 učesnika.

Na izletu su se zatekli i članovi Podružnice HPD Gojzerica iz Oriovaca, te su izrazili veliko zadovoljstvo za organizaciju ovog izleta.

Za uspješnost ovog izleta zaslužan je bio Hrvoje Kozarić, organizator i vodič na ovom izletu. Prema njegovim riječima ostvareni plan ove dvodnevne ture bio je sljedeći: 1. DAN - uspon na Risnjak putem Mali dom Sušak - Cajtige - Schlosserov dom - vrh Veliki Risnjak (1.528 mnv) - Cajtige - Rimska vrata - Mali dom Sušak, te 2. DAN - uspon na Snježnik direktno od Malog doma Sušak i povratak dolje. Nakon napornih uspona i silazaka, za opuštanje mišića Hrvoje je organizirao relaksirajuće kupanje u morskoj vodi na obližnjoj Riječkoj rivijeri. 

Do iduće zgode i nezgode!