Utorak, 13 Srpanj 2021 10:34

Održana početna konferencija projekta „Usluga osobne asistencije – faza III“ Udruge OSI Požega

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Uslijed ublažavanja epidemioloških mjera, dana 09.07.2021. u „Krčmi Zlatni Lug“, Donji Emovci 32, Požega, s početkom u 11:00 sati, Udruga OSI Požega je organizirala početnu konferenciju za projekt: „Usluga osobne asistencije – faza III“ koji je financiran iz ESF-a, unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a iznos odobrenih sredstava za provedbu projekta iznosi: 1.997.749,54 kuna te je financiran u 100% iznosu od strane Europske unije. Na projektu je Upravljačko tijelo (UT) Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Posredničko tijelo razine 2 (PT2) Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Projekt traje 16 mjeseci od 01.04.2021. do 01.08.2022. te se provodi na području Požeško – slavonske županije i u susjednoj Brodsko – posavskoj županiji gdje je zbog relativne blizine bilo moguće organizirati uslugu osobne asistencije.

Odgovorna osoba na projektu je predsjednica Udruge Jelosavka Jakovljević, koordinator osobnih asistenata i voditelj projekta je Tomislav Škoda dok je Maja Ćelić administratorica projekta.

Na početnoj konferenciji su sudjelovali korisnici usluge osobne asistencije sa svojim osobnim asistentima, članovi Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora Udruge OSI Požega, Udruga slijepih Grada Požege i Županije Požeško – slavonske, Udruga „MI“, Društvo multiple skleroze Požeško – slavonske županije, te Udruga gluhih i nagluhih osoba Županije Požeško-slavonske, sveukupno 70-ak osoba.

Nažalost, na početnoj konferenciji nije bilo predstavnika Grada Požege i Županije Požeško – slavonske.

Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja. Ovim projektom Udruga OSI Požega je osigurala osobne asistente za 26 korisnika usluge osobne asistencije, odnosno 26 osoba s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta dobiva mogućnost unapređenja kvalitete življenja, socijalnog uključivanja u zajednici te sprječavanje institucionalizacije. Tako dolazi do malog rasterećenja ukućana koji i najviše skrbe o najpotrebitijem članu obitelji. Usluga se pruža 4 sata dnevno, svaki radni dan, osim subote, nedjelje, blagdana i praznika.

Udruga provodi uslugu osobne asistencije koja je financirana iz ESF-a od 2015. godine kao pilot projekt koji je trajao 1 godinu, a prvi puta je uključeno 8 korisnika. U fazi I koja je trajala od 2017. do 2019. je uključeno dodatnih 8 korisnika pa je ukupno obuhvaćeno 16 korisnika, u fazi II od 2019. do 2020. je uključeno dodatnih 5 korisnika, te u fazi III također je uključeno još 5 korisnika.

Iskustva Udruge koja provodi projekt osobne asistencije pokazuju da je usluga postala nezamjenjiva, te u nekim slučajevima postoji veliki interes da se usluga poveća na 8 sati, ali uvjeti ovog projekta to još uvijek nisu dopustili.

„Isto tako žao nam je što je došlo do prekida između faze II i faze III jer je izgleda sam proces odlučivanja o projektima znatno usporila epidemija korone i pooštrena kontrola kvalitete samih projekata. To nam je također bio jako dobar pokazatelj koliko je usluga postala nezamjenjiva jer su korisnici konstantno zvali i pitali kada će biti početak. Također javljaju se i druge osobe koje su čule za ovaj projekt te se žele uključiti jer imaju potrebu za uslugom“ - riječi su voditelja projekta Tomislava Škoda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge OSI Požega

plakat

Autor: Vanja Protić