Breadcrumbs

Ponedjeljak, 12 Prosinac 2011 08:46

Zaustaviti seksualno nasilje nad djecom

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

ZAVRŠNA TRIBINA POVODOM KAMPANJE VIJEĆA EUROPE

 

POŽEGA - Završna tribina u provedbi Kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom, a u koordinaciji na lokalnoj razini Obiteljskog centra Požeško-slavonske županije, održana je 8. prosinca u prostoru HGK Županijske komore Požega. U ovoj četverogodišnjoj kampanji koja se odvija u našoj zemlji koordinator je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uz usku suradnju s još nekoliko ministarstava. Kampanja se je ove godine na lokalnoj razini provodila u 10 osnovnih škola Požeško-slavonske županije i 2 osnovne škole Brodsko-posavske županije, i to u vidu predavanja za učiteljska vijeća, te radionice za djecu od prvog do četvrtog razreda. Tako je edukativno predavanje poslušalo preko 350 učitelja, a na radionicama je sudjelovalo preko 1.200 djece.

- Učiteljima smo na predavanjima, organiziranima za njih, govorili koja se sve ponašanja svrstavaju u seksualno zlostavljanje djece, kolika je to pojavnost, pa najčešće zablude, te kako prepoznati zlostavljano dijete i kako reagirati, tj. što činiti. Dok smo djecu na radionicama na jedan interaktivan način, kroz priču, podučavali što su to dobre i loše tajne, što dobri i loši dodiri, i kako znati kad su tajna ili dodir loši, te što učiniti. Tako više od 80% učitelja koji su poslušali predavanje smatra ga vrlo korisnima, i jako ih je potaklo da u ubuduće obrate veću pozornost na „različitost“ u ponašanju učenika. U preko 90% učitelja koji su nazočili radionici za učenike, ocjenjuju ju primjerenom i korisnom, te drži da su djeca potpuno razumjela iznesene poruke. – istakla je u svom izlaganju na tribini psihologinja Magdalena Živković

Na tribini su osim psihologa sudjelovali i predstavnici policije, pravosuđa, Zavoda za socijalnu skrb, i oni su u svojim izlaganjima predstavili nadležnosti svoga rada, te iskustva iz prakse. Tako prema podacima koje je iznesla u svom izlaganju Đurđa Dokozić, službenica za maloljetničku delikvenciju u PU Požeško-slavonskoj, u zadnjih je deset godina na području policijske uprave evidentirano 65 kaznenih djela seksualnog delikta, dok je u deset mjeseci ove godine zabilježeno pet kaznenih djela, i to jedno djelo silovanja i incesta, te tri djela bludnih radnji. Sutkinja za mladež Mirjana Madunić, u svom je izlaganju istakla kako je u proteklih desetak godina na sudu bilo dvadesetak slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, a najčešći oblici tog nasilja su bludne radnje, koje spadaju u nešto lakša kaznena djela.

- Ova kampanja se zove „Jedno od pet“, što znači da se predviđa da je svako peto dijete bilo na neki način izloženo seksualnom zlostavljanju. Statistika nadalje kaže da 90% slučajeva ostaje neotkriveno, da je 87% zlostavljača iz djetetova okruženja i djetetu poznata osoba, te da je svaka treća žrtva mlađa od 6 godina. Osobno mislim da je najbolja preventiva masovna edukacija djece, kako da se zaštite i prepoznaju one nedobronamjerne odrasle, i senzibilizacija javnosti, odnosno odraslih osoba. Posebno je važno educirati učitelje i povezati ih sa stručnjacima, koji se angažiraju u ovakvim slučajevima – rekla je voditeljica edukacijskih predavanja i radionica psihologinja Magdalena Živković.            (I. H.)