Četvrtak, 10 Lipanj 2021 18:38

Završna konferencija projekta “Budi moje oči” kojom su osigurani videći pratitelji za slijepe osobe

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLETERNICA - Udruga slijepih Šestočka održala je Završnu konferenciju za projekt „Budi moje oči“ na kojoj su predstavljeni rezultati i dojmovi . Projekt je u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn financirao Europski socijalni fond, u sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

IMG 7933

Nakon dvije godine osiguravanja usluge videćeg pratitelja projekt „Budi moje oči“ privodi se kraju. Projektnim aktivnostima ojačano je socijalno uključivanje slijepih osoba, na način da su im videći pratitelji pomagali u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanjem u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života. Korisnicima je omogućena usluga: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi. Provedbom projekta ostvareni su preduvjeti za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te su unaprijeđene njihove društvene, kreativne,  edukativne i druge aktivnosti.

IMG 7936

 - Zahvaljujući ovom projektu, uz voditelja projekta, zaposlena su i dva videća pratitelja za slijepe osobe. Usluge je koristilo 20 slijepih osoba s područja Grada Pleternice i okolnih naselja, odnosno cijele Požeško-slavonske županije. Projekt je omogućio dugoročan utjecaj na kvalitetniji život slijepih osoba, kao i njihovo aktivno uključivanje u život zajednice, stvaranjem novih poznanstava i navika koje će obogatiti njihov život. Ovakav način pomaganja slijepim osobama u svakodnevnim izazovima te uključivanja u društvenu participaciju dobra je praksa i pokazatelj i drugim subjektima da se i same aktiviraju u svojoj zajednici i osluškuju potrebe bližnjih - istaknuo je voditelj projekta Tomislav Stojčević.

IMG 7938

 - Slijepe osobe su u najvećem broju slučajeva ovisne o drugoj osobi te se ovim projektom napravio jedan snažan iskorak uključivanjem slijepih u normalno funkcioniranje društva. Kao zajednica možemo puno više ponuditi osobama s različitim oblicima invaliditeta, počevši od razumijevanja i uvažavanja. Nadamo se i novom projektu koji će omogućiti kontinuitet pružanja usluge te koji će slijepe osobe staviti u ravnopravniji položaj s ostalim dionicima u društvu - zaključio je Marinko Zeljko, predsjednik Udruge slijepih Šestočka.

Nazočne na završnoj konferenciji pozdravio je u ime gradonačelnice Marije Šarić njen zamjenik Domagoj Katić. On je dao podršku radu udruge koja se odlučila projketima koje financira EU poboljšati uvjete življenja slijepih i slabovidnih osoba. Grad Pleternica je i do sada pomagao u radu a podršku daje i ubuduće ovakvim projektima i radu udruge.

Nakon završne konferencije upriličeno je druženje članova udruge i sudionika projekta uz domjenak.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka

lenta