Nedjelja, 09 Svibanj 2021 08:50

Danas 9. svibnja obilježavamo Dan Europe

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

DANAS VIRTUALNI KONCERT OD 20 SATI - VATRA, SILENTE I PAVEL -

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. Obilježavanjem Dana Europe slavi se mir i jedinstvo u Europi. „Svjetski mir ne može se očuvati ukoliko se ne ulažu kreativni napori razmjerni opasnostima koje ga ugrožavaju. (…) Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.“ – R. Schuman.

Nastala kao zajednica šest država, Unija se gradila postupno, kao projekt mira, pomirbe, demokracije, ljudskih prava, suradnje i uzajamne solidarnosti, za što joj je 2012. godine dodijeljena i Nobelova nagrada. Nakon nekoliko krugova proširenja te s priključivanjem Hrvatske 2013. godine, Unija je narasla na zajednicu od trenutno 27 zemalja.

Uključite se u Dan Europe

Povodom proslave Dana Europe institucije EU-a otvaraju svoja vrata za javnost početkom svibnja u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi posjećuju institucije EU-a, sudjeluju u raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

Od početka krize uzrokovane COVID-om 19, EU poziva građane iz cijele Europe i svijeta da otkriju Europu na siguran i uglavnom virtualan način. Održavaju se fizički ili hibridni događaji i posjeti tamo gdje to omogućuju sanitarni uvjeti.

europe day web 2021Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost – pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa – a možete i vi! Pridružite se raspravama i događajima, podijelite s drugima svoje ideje, započnite niz pozitivnih prijedloga, a vaš primjer će slijediti brojni stanovnici ostalih članica. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu. Fokus građanki i građana bit će na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti. Sigurni smo da o tim temama imate brojna mišljenja, kao i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu – sve to je iznimno važno za našu zajedničku budućnost. Ako svoje ideje ne možete smjestiti u okvire nabrojanih pojmova, i za njih postoji prostor da budu pročitane i uvažene: #BudućnostJeVaša!