Nedjelja, 02 Svibanj 2021 08:40

Ministar Aladrović u Ljeskovici potpisao ugovor vrijedan gotovo 11 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ČAGLIN / LJESKOVICA - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović posjetio je nekoliko ključnih mjesta u Požeško-slavonskoj županiji, a posebno važnu zadaću odradio je prilikom posjeta Domu za odrasle u Ljeskovici u Novoj Ljeskovici u općini Čaglin.

Svoj posjet Požeško-slavonskoj županiji ministar Josip Aladrović je završio je u Domu za odrasle u Ljeskovici gdje je s ravnateljicom Radom Matoš potpisao ugovor vrijedan 11 milijuna kuna. U pratnji ministra bila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, načelnik općine Čaglin, Dalibor Bardač i kandidat za zamjenika županice Ferdinand Troha. - Ljeskovici smo potpisali ugovor financiran iz Europskog socijalnog fonda vrijednosti gotovo 11 milijuna kuna. Ono što želimo postići je jačanje postupaka i procesa deinstitucionalizacije u Republici Hrvatskoj, a u ovom konkretnom slučaju doma za odrasle u Ljeskovici. Ugovor od gotovo 11 milijuna kuna rezultirat će s 20 novozaposlenih. 

Naglasio je da su u Požeško-slavonsku županiju došli ne samo iz karaktera ministarstva i Vlade RH nego kako bi iskazali podršku kandidatima HDZ-a. - Antonija Jozić je najbolja kandidatkinja za županicu i očekujemo njezinu pobjedu u prvom krugu. Samim dolaskom pokazujemo  koliko cijenimo njen dosadašnji rad kao gradonačelnice Pleternice i sigurni smo da će tako nastaviti raditi i kao županica - dodao je Aladrović.

Ravnateljica Rada Matoš naglasila  je da je smještajni kapacitet Doma za odrasle popunjen, a zbog toga i ističe važnost potpisanog projekta. - Potpisali smo ugovor bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Najveća zadaća ovog vrijednog ugovora  je podrška korisnicima doma pri deinstitucionalizaciji u smislu omogućavanja štićenicima doma mogućnost života u lokalnoj zajednici. Tim ugovorom pružamo podršku obiteljima, centrima i skrbniku nakon izlaska štićenika iz institucije i dajemo mu šansu integriranja u lokalnu zajednicu.

Ponos zbog potpisanog ugovora nije krio niti načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač. - Mogu samo reći da sam ponosan što je općina Čaglin partner Domu za odrasle Ljeskovica, ne samo danas kad se potpisuje ugovor, nego smo partneri 365 dana u godini. Stvarno surađujemo na visokoj razni. Dolazak ministra ovdje dva puta u kratkom razdoblju znači veliku podršku, a danas je donio jako vrijedan ugovor koji svakako predstavlja značajan projekt za cijeli kraj. Pokazujemo da smo svi aktivni u ovoj općini i da se borimo i radimo. Pokazujemo da nismo pasivni i da želimo da se ovaj kraj razvija. Iznimno mi je drago da radimo projekte preko općine i što i druge ustanove prihvaćaju projekte i ne čekaju da budu svrha sami sebi, nego su proaktivni. Priskrbljuju sredstva koja nisu proračunska nego iz nekih drugih fondova. Nadam se da će i sljedeći projekt koji smo ovdje zamislili, a tiče se nadogradnje ove ustanove da će i to zaživjeti i da ćemo stvarati radna mjesta. Važno je da ljudi zarađuju i da ovom području kvalitetnije žive. 

Obilazak županije s ministrom Aladrovićem komentirala je i Antonija Jozić koja je i sama nazočila svim sastancima. - Obišli smo dobar dio Požeško-slavonske županije. Započeli smo obilazak u Lipiku, u Centru umjetne inteligencije i posjetili njihov Poduzetnički inkubator. Imali smo priliku vidjeti da se na zapadu naše županije itekako vodi računa o novim radnim mjestima, o radnim mjestima u novim granama, posebice s naglaskom na IT sektor, na novim projektima koji bi mogli pridonijeti na većoj zapošljivosti na području Pakraca i Lipika, naravno time i Požeško-slavonske županije. Činjenica je da je od početka COVID krize na području naše županije kroz potpore očuvanja radnih mjesta stiglo 120 milijuna kuna, čime je očuvano 12 tisuća radnih mjesta. Najviše veseli činjenica što su mi gospodarstvenici istaknuli i neke pozitivne pomake i povećanje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih, a posebno što je ministar Aladrović najavio još jedan projekt koji ide direktno iz njegovog ministarstva; proširenje doma i smještajnih kapaciteta kako bi se kvalitetno radilo s korisnicima.