Subota, 01 Svibanj 2021 09:40

Za predsjednika Kutjevačkih vinara izabran Krunoslav Sontacchi

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA I IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE KUTJEVAČKI VINARI -

KUTJEVO - Poštujući epidemiološke mjere Udruga Kutjevački vinari održala je svoju Redovnu i izbornu skupštinu na otvorenom prostoru, na terasi Vine of house. Zbog pandemije Covid 19 vrlo skromno je bilo i izvješće o radu, jer prošle godine nisu mogli odraditi svoje najveće manifestacije po kojima su nadaleko bili poznati, Od Svijeta graševine, Ocjenjivanja vina, a kasnije u vrlo skromnom izdanju održane su i vinske manifestacije Martinja i Vincelova. I poznata berba pokusnog vinograda na Trgu graševine u centru Kutjeva održana je epidemiološke mjere u skromnijem obliku. Kako nije bilo turističke sezone u punom opsegu, nije bilo sajmova i ostalih turističkih manifestacija, slabije je išla prodaja vina svim vinarima, što se odrazilo i na prihod punionice vina u vlasništvu udruge, tako da je udruga imala smanjene prihode i u konačnici gubitak u poslovanju u 2020. godini od 9 tisuća kuna, saznali smo od predsjednika udruge Ivana Grgića.

Udruga je pripremila u tom vremenu i nekoliko projekata gdje se oslanjaju na financiranja iz EU i državnih fondova ministarstava RH ali i lokalne zajednice i grada Kutjeva. Čekaju odluku Ministarstva poljoprivrede o odobrenju projekta Nove vještine vinara za održivi razvoj turizma. Nastavljaju višegodišnju suradnju s Agronomskim fakultetom iz Zagreba s kojim su dobili nove klonske selekcije sorte Graševina otporne na gljivične i virusne bolesti vinove loze, koje se sada sade u novim vinogradima i zamjenjuju stari vinski trsovi. Proizvodnja tih klonskih sadnica odvija se u Njemačkoj u rasadniku Antes, a za ovu godinu planirano je zasaditi 53 tisuće sadnica nove selekcije Graševine.

IMG 7024

Skupština je izabrala i novo rukovodstvo Udruge, pa je za predsjednika izabran mladi vinogradar i vinar iz obitelji Sontacchi, Krunoslav Sontachi, za potpredsjednike dosadašnji predsjednik Ivan Grgić i Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d. U Upravni odbor ušli su još Marko Markota iz Vina Markota, Josip Mesić ispred Veleučilišta u Požegi, Ivica Perak ispred Vinarije Perak, Zorica Tandara ispred Vina Tandara. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Branko Mihalj za predsjednika i članove Krešimir Bodegrajac, Ivan Mitrović, Antun Adžić, Vlado Krauthaker i Viktor Tepeš.

Podršku radu Kutjevačkih vinara niz godina daje grad Kutjevo i Požeško-slavonska županija, a nastavak suradnje obećali su dogradonačelnik grada Kutjeva Ivica Malnar, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Uz stalne podrške župan Tomašević je obećao pomoć županije u rješavanju financijskog gubitka iz prošle godine, ali zatražio od članova udruge da nastave zajedništvo u radu i projektima koje će u budućnosti biti pokrenuti u Požeško-slavonskoj županiji.

Kako se u Kutjevu otvara laboratorij za senzorno ispitivanje vina za ovu regiju koje pokreće Agencija za poljoprivredu i hranu, o novim mogućnostima koje se stavljaju pred vinare govorio je Darko Cenbauer te pozvao vinare da koriste laboratorij. Na kraju Skupštine novo izabrani predsjednik Krunoslav Sontacchi se zahvalio na povjerenju i obećao novi zamah u radu, posebno na nekoliko projekata koji su pred njima, te na većem shvaćanju marketinga kao nužnog za plasman vina.