Utorak, 20 Travanj 2021 09:12

Sjajni rezultati učenika OŠ Dobriša Cesarić na županijskim natjecanjima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Već dugi niz godina učenici OŠ Dobriša Cesarićvrlo su uspješni na županijskim natjecanjima u znanju. Tako su i ove školske godine ostvarili iznimne rezultate. U kategoriji 8. razreda iz svih pet predmeta STEM područja (biologije, kemije, fizike, matematike i informatike) ostvarili su prva mjesta.

Županijsko natjecanje iz biologije održano je 15. ožujka u Oš Vilima Korajca u Kaptolu. Cesarićevu školu predstavljali su učeniciMarin Klarić (8.a) koji se plasirao na 1. mjesto, Noah Odobašić (8.a) na 2. mjesto, Andrea Halas (8.c) na 3.mjesto i Marko Budimir (8.a) na 4.mjesto. Učenike je za natjecanje pripremala profesorica biologije i kemije, Julijana Madaj Prpić. Učenici Klarić i Odobašić su u pisanoj zadaći postigli visok broj bodovate su pozvanina Državno natjecanje iz biologije.

Osim iz biologije, učenici naše škole bili su uspješni i na Županijskom natjecanju iz kemije koje je održano 11. ožujka u Poljoprivredno – prehrambenoj školi u Požegi. U jakoj konkurenciji najboljih kemičara u županiji Cesarići su postigli odlične rezultate. Posebno pohvaljujemo učenika Noaha Odobašića koji je ostvario 1. mjesto i učenika Marina Klarića koji je ostvario 5. mjesto. Mentorica učenicima bila je profesorica Julijana Madaj Prpić.

Prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz fizike, također je pripalo učeniku OŠ Dobriša Cesarić, Marinu Klariću (8.a) kojeg je za natjecanje pripremao učitelj Aleksandar Patajac, prof. fizike i matematike.

Ništa manje uspješan, učenik Marin Klarić (8.a), bio je i na Županijskom natjecanju iz matematike gdje je također odnio titulu najuspješnijeg matematičara u našoj županiji plasiravši se na 1. mjesto. Mentor učeniku bio je učitelj Ivan Gavrić, prof. matematike i informatike. Učenica Marta Pejić ostvarilaje osmo mjesto u 5. razredu pod vodstvom mentora Ivana Gavrića. Treće mjesto u 6. razredu osvojio je Matej Miličević, a šesto mjesto Ivan De Marco, dok je u 5. razredu šesto mjesto osvojio Renato Bilić pod vodstvom mentorice Marije Glibo- Čuljak. Učenica 4. razreda Nia Barišić osvojila je deveto mjesto pod vodstvom mentorice Lidije Pecko.

Sjajni rezultati ostvareni su i na Županijskom natjecanju iz informatike. Luka Budimir učenik 5. razreda osvojio je 1. mjesto u kategoriji Digitalne kompetencije i 1. mjesto u kategoriji Algoritmi. Učenici 6. razreda Niko Radić i Matej Miličević osvojili su redom Niko Radić 1. mjesto u kategoriji Algoritmi, a Matej Miličević 2. mjesto u kategoriji Digitalne kompetencije. Učenik 8. razreda Marko Budimir osvojio je 1. mjesto u kategoriji Algoritmi i 2. Mjesto u kategoriji Osnove informatike. Mentor učenika bio jeTomislav Balen, profesor informatike.

Osnovna škola Dobriša Cesarić može se pohvaliti i izvrsnim rezultatima učenika u području stranih jezika. Učenice 8. b razreda Barbara Barišić (8.b), Klara Marinović (8.b) i Laura Pavičić (8.b) pod mentorstvom profesorice engleskog i njemačkog jezika Kristine Pavličević sudjelovale su i osvojile trećunagradu na natječaju My EuroVision u organizaciji EUNICroatia @ Hay Festival Europa28 s kratkim filmom Human Rights. Glavno pitanje na koje su učenice odgovorile ufilmu svojim mišljenjem i viđenjem bilo je 'Što je Europa za vas i kako zamišljate njezinu isvoju budućnost unutar nje?'. Natjecanje je uključivalo učenike 7. i 8. razreda iz cijeleRepublike Hrvatske, a zadatak je bio napraviti video u trajanju 2-5 minuta te dodatiobavezan transkript na engleskom jeziku. Video se može pogledati na kanalimaEUNICroatia (ili Facebook stranici) i Hay Festivala, a nagrada, koja je trebala bitiputovanje i sudjelovanje na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu je nažalostodgođena zbog pandemije. Učenice su ipak dobile utješnu nagradu – vaučer za kupovinuknjiga po svom izboru u Frakturinoj online knjižari.

Još jedna nagrada dolazi u ruke učenice 8. b Laure Pavičić. Laura je osvojila treće mjesto na natjecanju u organizaciji Hrvatskog udruženja profesora engleskog jezika (HUPE) – Writingcompetition. Priča je napisana na engleskom jeziku na slobodnu temu, te sadržava 2000 riječi. Na natječaju su u jednoj kategoriji sudjelovali učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, a u drugoj učenici svih razreda srednjih škola. Učenici su mogli izabrati naslov svoje priče te ju napisati prateći zadane kriterije. Laurina priča Choosing the right fight osvojila je treće mjesto među radovima pristiglim iz cijele Hrvatske, te je dobila i vrijedne nagrade.

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika održano je 24. ožujka online, a našu školu predstavljale Klara Marinović (8.b), Laura Pavičić (8.b) i Marko Budimir (8.a), te su ostvarili sljedeće rezultate: Laura Pavičić 2. mjesto, Klara Marinović 4. mjesto i Marko Budimir 8. mjesto. Laura je također pozvana na sudjelovanje na državnom natjecanju, koje će se održati 6. i 7. svibnja također online u matičnoj školi.

Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika održano je 17. ožujka u OŠ Stjepana Radića u Čaglinu, a našu školu predstavljali su učenici Marko Budimir (8.a) i Marin Solina (8.c). Učenici su ostvarili izvrsne rezultate, Marko Budimir 2. mjesto, a Marin Solina 3. mjesto.Mentorica učenicima bila je profesorica engleskog i njemačkog jezika Kristina Pavličević.

Svima čestitamo na postignutim rezultatima i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu i učenju!