Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 10:23

Nagradu za životno djelo Požeško-slavonske županije dobio je emeritus prof. dr. sc. Radoslav Galić

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Obilježavajući 28. Dan Požeško-slavonske županije u novoj Hrvatskoj i 811. godišnjicu od prvog spomena Požeške županije u nekom pisanom dokumentu održana je Svečana sjednica Skupštine županije na kojoj je nagrađeno nekoliko pojedinaca i udruga. Nagradu za životno djelo koju su mu uručili predsjednica Skupštine Josipa Miličević i župan Alojz Tomašević, dobio je emeritus prof. dr. sc. Radoslav Galić.

Tko je zapravo Radoslav Galić, mnogima je poznato, no radi bolje informiranosti predstavljamo ga kroz njegov opširni životopis:

IMG 6902Emeritus prof. dr. sc. Radoslav Galić, rođen je 11. studenog 1942. godine u Vinjanima (otac Ciprijan, majka Pava), oženjen, supruga Marija profesorica, sin Dario, profesor matematike i doc. dr. računarstva i kći Irena, profesorica matematike i prof. dr. računarstva.

     Osnovnu školu je završio u Vinjanima i Posušju, a srednju u Požegi. Diplomirao je matematiku i fiziku na Pedagoškoj akademiji u Slavonskom Brodu 1968. godine, te matematiku i nacrtnu geometriju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1975. godine. Poslijediplomski studij specijalizacija matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu završio je 1978. godine.

Poslijediplomski studij matematike završio je obranom magistarskog rada «Algebarska teorija mreža krivulja» 1981. godine, a doktorsku disertaciju s temom «Prilozi teoriji k – polumreža» obranio je 1987. godine, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.IMG 2639

     Od 1967. godine do 1977. godine Radoslav Galić je zaposlen kao nastavnik u osnovnoj školi u Kaptolu i Dalju i profesor srednjoj građevinskoj školi u Osijeku. Od 1978. godine do 1987. godine radi kao asistent na Višoj Građevinskoj školi, odnosno na Građevinskom fakultetu u Osijeku. Od 1988. godine do 2013. godine bio je ravnatelj, prodekan, docent, izvanredni profesor, te redoviti profesor i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. U tom razdoblju Viša elektrotehnička škola razvila se u moderan i uspješan Elektrotehnički fakultet (sa 2.100 studenata) na kojem je realizirana investicija od preko 50 milijuna kuna. Jedan je od suorganizatora osnivanja Tehnologijsko razvojnog centra u Osijeku. Osnivač i prvi pročelnik  Matematičkog odjela Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Godine 2013. izabran za profesora emeritusa.IMG 5216

     Od 1998. godine do 1999. godine bio je prorektor za razvitak i obnovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Za to vrijeme, sa rektoricom prof.dr.sc. Gordanom Kralik, izrađena je strategija razvoja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, upisane su vojarne u vlasništvo Sveučilišta, osnovan Odjel za matematiku, Veleučilište u Požegi i drugi poslovi. Kao dekan ETF-a Osijek sudjelovao u osnivanju studija računarstva u Virovitici. Više godina organizirao studij elektrotehnike u Požegi i studij informatike u Kutjevu. Dobitnik Povelje osnivača Medicinskog fakulteta u Osijeku, Dobitnik povelje zaslužni građanin grada Kutjeva. Dobitnik Povelje osnivača Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

     Pored magistarskog rada i doktorske disertacije dr. Radoslav Galić ima preko 40 objavljenih znanstvenih i stručnih radova. U ovim matematičkim radovima, dr. Radoslav Galić ispituje razne generalizacije pojma mreže, njihova svojstva i međusobne odnose te su ovi radovi doprinos suvremenoj teoriji algebarskih mreža. Ima zapažene znanstvene radove iz operacijskih istraživanja. Autor je 5 sveučilišnih udžbenika: „Osnove linearne algebre“, „Funkcija kompleksne varijable“, „Vjerojatnost“, „Statistika“ i „Matematika“.e8c8717a89a51837014b3566c18b7fb6 L

     Svoja znanstvena istraživanja dr. Radoslav Galić je provodio unutar znanstvenih projekata: «Geometrijske strukture i modeli», «Diskretna matematika» na Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te znanstvenog projekta «Numerička i konačna matematika» na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. O svojim istraživanjima dr. Radoslav Galić govori na nizu znanstvenih i stručnih skupova i kongresa održanih u Hrvatskoj, Njemačkoj i drugim državama. Aktivni je suradnik znanstvenih seminara Matematičkog odjela PMF-a u Zagrebu. Ostvario je uspješnu znanstvenu i stručnu suradnju s nekoliko fakulteta u svijetu. Vrlo uspješna suradnja s gospodarstvom gdje se zaposlilo više stotina inženjera.

     Pored znanstvenog i stručnog rada dr. Radoslav Galić ima široko i uspješno predavačko djelovanje iz različitih fakultetskih matematičkih kolegija na Elektrotehničkom fakultetu, Građevinskom fakultetu, Pedagoškom fakultetu, Medicinskom fakultetu u Osijeku, Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu (Linearnu algebru, Matematike I-III, Matematičke analize I-IV, Algebre, Vjerojatnosti i statistika, Diskretnu matematiku i Agabarske strukture. i dr.)

     Na Sveučilištu u Zadru predavao Matematiku I-III.Untitled 1

     Na Sveučilištu u Mostaru (FSR, FPMOZ, Medicinskom fakultetu) predavao Matematiku I-III, te Vjerojatnost i statistiku. Sudjelovao u osnivanju studija računarstva na FSR-u i u Žepču. Kao voditelj bio mentor prvom doktoru matematike na Sveučilištu u Mostaru.

     Autor je programa i predavač Matematike na poslijediplomskom studiju Poljoprivrednog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu i Medicinskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i računarstva u Mostaru. Dr. Radoslav Galić je član uredništva znanstvenih časopisa «Mathematical Communications» Osijek, «Tehnički vjesnik» Slavonski Brod.

     Uz donatorsku pomoć Cesara Cusama iz Italije, dr. Radoslav Galić je osnivač i upravitelj Osječke akademske zaklade koja je stipendirala preko 150 studenata i nabavila značajnu znanstvenu laboratorijsku opremu u vrijednosti preko 4 milijuna kuna. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

     Za vrijeme Domovinskog rata bio je predsjednik Kriznog stožera Elektrotehničkog fakulteta i član Kriznog stožera Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Jedan je od osnivača Lions Cluba Osijek i mnogih drugih Lions klubova. Godine 2005./2006. bio je guverner, a sada je pastguverner Lions District 126 Hrvatske. Kao zmaj vinjansko-bekteški član je Družbe braće Hrvatskog zmaja sa ciljem čuvanja kulturne i povijesne baštine Hrvata. Nositelj je više humanitarnih akcija za studente te siromašne i bolesne građane.

     Od 2014. godine na Evropskom univerzitetu u Brčkom i Tuzli predaje Matematiku I-III, Linearnu algebru I-II, Diskretnu matematiku i Agabarske strukture. Sada je zaposlen kao dekan Pedagoškog fakulteta na Univerzitetu Brčko distrikt.

      Životni put Radoslava Galića nakon doseljavanja 1958. g. iz Vinjana, Posušje iz Hercegovine u Slavoniju vezan je za Bektež, Kutjevo, Požegu, Zagreb, Osijek i opet u Bektež. 1958. započinje zanat u Bektežu i završava 1961. u Požegi. Nakon dolaska iz vojske 1963. zapošljava se kao mlinar u Bektežu. Tih godina zapaženo sa omladinom organizira predstavu jednočinka „Hiromant“ koju prikazuju u selima sa bekteškim tamburašima "3 Jugovića i Mata Lukačević".        IMG 5800     

     Kao stipendist općine Požega završava za nastavnika matematike i fizike i radi 2 godine u Osnovnoj školi Kaptol gdje je bio sekretar nogometnog kluba Zvjezda. Nakon toga odlazi u Osijek i Zagreb gdje završava za profesora i doktora matematike. 1984. izabran za profesionalnog predsjednika Republičkog sindikata prosvjete i znanosti Hrvatske. Tada inicijativom organizira da Republički SIZ Hrvatske (tajnik Milan Cvitković) za osnovno obrazovanje izgradi osnovnu školu u Bektežu. Preko PTT Zagreb i Požega pokreče inicijativu za izgradnju pošte u Bektežu.

     Kao prorektor Sveučilišta u Osijeku zajedno sa rektoricom i Požeško-slavonskom županijom osniva se Veleučilište u Požegi. Kao dekan Elektrotehničkog fakulteta Osijek osniva studij elektrotehnike Požega i studij informatike u Kutjevu. Inicijator je asfaltiranja ceste Bektež-Gradište. Bio pokrovitelj obilježavanja 75-godišnjice Vatrogasnog društva Bektež. Osnivač i glavni urednik novina dvotjednik POŽEGA NEWS koje izlaze dvije godine. 

     Osnivač Zaklade koja stipendira preko 150 studenata Sveučilišta u Osijeku, a od prihoda Display na Trgu svetog Trojstva stipendira 25 studenata iz Požeško-slavonske županije. Dva mandata predsjednik Skupštine županije u Požegi. 

   - Najveće moje djelo u 48 godina rada je preko 35 tisuća mojih studenata od toga preko 5 tisuća iz Požeško-slavonske županije. Veliko je zadovoljstvo raditi što voliš a to je matematika, a pogotovo cijeli život raditi sa mladima i sretati ih kao odrasle koji su uspjeli i svom životu - kaže dr. Galić, koji sada u Bektežu uzgaja jelene lopatare, bavi se voćarstvom i kestenima te i dalje stalno predaje matematiku na više fakulteta.

     Dr. Radoslav Galić je dugi niz godina aktivno i požrtvovno uključen u mnoge društvene aktivnosti, posebice na područjima vezanim za pitanja znanosti i obrazovanja:

- predsjednik Sindikata za prosvjetu i znanost Republike Hrvatske,

- osnivač i predsjednik Udruge matematičara u Osijeku,

- predsjednik Programskog vijeća za zanimanja u obrazovanju i kulturi RH,

- član American Mathematical Society,

- osnivač i dekan više mandata Elektrotehničkog fakulteta Osijek,

- osnivač i glavni urednik znanstvenog časopisa „International Journal of Electrical  and Computer Engineering Systems#,

- prorektor Sveučilišta u Osijeku,

- osnivač i prvi pročelnik Matematičkog udjela Sveučilišta u Osijeku,

- osnivač i glavni uredni znanstvenog časopisa Mathematical Communications,

- predsjednik Prosudbene skupine Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH za znanstvene projekte iz matematike, 

- predsjednik Upravnog vijeća Kliničke bolnice Osijek,

- zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku,

- predsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije dva mandata,

- osnivač i glavni urednik novina dvotjednik POŽEGA NEWS  

- predsjednik Nadzornog odbora Tehnologijsko razvojnog centra u Osijeku,

- 10 godina član Vijeća za novčanu potporu Ministarstva znanosti,

- 12 godina član Vijeća za novčanu potporu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku,

- osnivač i voditelj projekta „Slavonska mreža“ za razvoj širokopojasnih pristupa internetu u pet slavonskih županija,

- predsjednik Šahovskog kluba Požega,

- osnivač i potpredsjednik Šahovskog kluba ETF Osijek (u mandatu bili prvaci Hrvatske),

- predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Virovitici.

Radoslav Galić je veliki zaljubljenik u igru šijavice i redovno je organizator turnira u šijavici na svim do sada Hercegovačkim sijelima u Požeštini.