Petak, 16 Travanj 2021 18:24

Održana završna konferencija projekta "Požeški limači"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Grad Požega, u partnerstvu s Dječjim vrtićem Požega, u okviru poziva “Unapređenje usluga za djecu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” provodi projekt pod nazivom “Požeški limači” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Završna konferencija projekta vrijednog 1.690.407,59 kn održana je u skladu s epidemiološkim mjerama u prostoru Poduzetničkoga inkubatora u Požegi.

- Drago mi je da smo na završnoj konferenciji jednog prekrasnog projekta koji je podigao kvalitetu usluge naših vrtića. Nadam se kako ćemo tu priču i nastaviti, jer ono što je uistinu važno, pružili smo mogućnosti i roditeljima koji rade i u poslijepodnevnim smjenama da mogu svojoj djecu predškolske dobi smjestiti u sigurno i kvalitetno okruženje pod stručnim pedagoškim nadzorom. Hvala svima koji su sudjelovali i doista se nadam kako će se ovaj projekt i nastaviti na zadovoljstvo i djece i roditelja - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić, obrativši se nazočnima.

Grad Požega nositelj je projekta “Požeški limači” čiji je cilj usklađivanje poslovnog i obiteljskog života kroz unaprjeđenje usluge i produljenje radnog vremena vrtića. Uvođenjem poslijepodnevnog rada u Dječji vrtić Požega koji je partner u projektu, ponuđena je bolja usluga čuvanja djece u odgojno obrazovnoj ustanovi te olakšana organizacija privatnog i poslovnog života mladih obitelji.  

- Požeški limači su vrlo dobar projekt. Omogućili smo roditeljima koji ostaju u drugoj smjeni da mogu koristiti usluge dječjeg vrtića i nadam se, kao i gradonačelnik, da će se projekt nastaviti. Prva njegova faza je prošla, nadam se da će i ostale faze proći po planu. Hvala djelatnicima koji su radili na projektu, neki će ostati i dalje – kazala je ravnateljica Dječjega vrtića Požega Sanela Kovačević.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, od 24.listopada 2018. do 24. travnja 2021. godine, a ugovorna tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

- Ciljna skupina su djeca uključena u uslugu poslijepodnevnog rada dječjeg vrtića u okviru usluge ranog odgoja i obrazovanja, a projekt izravno doprinosi ostvarenju sljedećih pokazatelja: broj djece, broj odgojitelja ili stručni suradnika zaposlenih kroz projekt, broj pružatelja socijalnih usluga koji provode projekt i stručnjaci koji sudjeluju u osposobljavanju. Kada smo uveli poslijepodnevni rad u Dječji vrtić Požega postigli smo bolju uslugu u odgojno obrazovnoj ustanovi, a time utječemo i na organizaciju poslovnog i privatnog života mladih obitelji te utječemo na bolju učinkovitost društva. Projekt se sastojao od šest elemenata među kojima su jačanje ljudskih kapaciteta kroz zapošljavanje dvije odgojiteljice, psihologa, defektologa, pomoćnog kuhara, kuhara i dvije spremačice koji su svi prošli edukacije plaćene unutar projekta, prehrana djece u sklopu aktivnosti poslijepodnevnog rada, rad u posebnom programu informatičke pismenosti, te nabavka didaktičke opreme - objasnio je voditelj projekta Milan Nikić.

Demografski deficit te opće društvena letargija izazvana ekonomskim i institucionalnim nedostatcima stvaraju strateški izazov koji bi se mogao ublažiti različitim mjerama populacijske politike, a projekti poput “Požeških limača” dobar su iskorak ka demografskom razvitku i revitalizaciji društva, rečeno je na kraju završne konferencije.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Požege

lenta