Utorak, 13 Travanj 2021 13:18

Energetska obnova zgrade DVD Sulkovci donosi štednju energije od 64% i kvalitetniji društveni život

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

SULKOVCI - Nakon provedbe Projekta Energetska obnova zgrade DVD Sulkovci organiziran je obilazak povodom završetka radova. Ovaj projekt uređenja i energetskih obnova u nizu društvenih domova donio je dodatne uštede energije prilikom korištenja doma i kvalitetniji društveni život mještana Sulkovaca koji se domom koriste za razna događanja i prigode.

Vrijednost projekta je 607.619,39 kn, a sufinanciran je sredstvima EU u iznosu 379.475,98 kn iz programa Europski strukturni i investicijski fondovi u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Projekt traje od 09.08.2019. – 09.08.2021. (24 mjeseca) FOND: Europski strukturni i investicijski fondovi u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Prijavitelj projekta je Grad Pleternica.

IMG 6797 Projekt energetske obnove zgrade DVD Sulkovci izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrade (članovi DVD-a, mještani i predstavnici raznih udruga) dobit će ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno će porasti svijest o važnosti korištenja mjera EnU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije CO2 u okoliš. Projekt je proveden kroz projektne aktivnosti - 1. izrada glavnog projekta energetske obnove s pripadajućim elaboratom ako je primjenjivo 2. energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat prije provedene energetske obnove 3. provedba mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije: - povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, - povećanje toplinske zaštite poda prema vanjskom prostoru, - povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, - zamjena vanjske stolarije, - ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg (pelete), - zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, - pristupna rampa za osobe sa invaliditetom 4. stručni nadzor građenja 5. energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat nakon provedene energetske obnove 6. upravljanje projektom i administracija 7. promidžba i vidljivost projekta.

Opći cilj projekta je pridonijeti smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Svrha projekta je energetska obnova zgrade DVD Sulkovci s ciljem smanjena potrošnje energije u samoj zgradi društvene namjene. Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje (QH,nd) nakon provedbe projekta od 64%. Ciljna skupina je čitava lokalna zajednica, a smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u javnim zgradama.

IMG 6801

Završetak radova obišla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić koja je istakla da je ovaj projekt financiran iz sredstava EU koji je pripremio Poduzetnički centar Pleternica. - I ovdje radimo ono što je na korist našim građanima, vatrogascima, udrugama i mjesnim odborima koji rade na ovom području. Ovaj objekt prije nije bio u nekom sjajnom stanju, a sada se nadam da će svi biti zadovoljni urađenim. Dom je dobio novi prekrasan prostor, nove sanitarne čvorove a uredili smo i vatrogasno spremište za vatrogasno navalno vozilo - istakla je Jozić i dodala da Sulkovci imaju još jedan prostor koji je 1/3 u vlasništvu grada Pleternice a 2/3 u vlasništvu države. Očekuju dobivanje tog dijela kako bi mogli pokrenuti uređenje tog zaista velikog prostora koji je sada neiskorišten i u lošem stanju.

DVD Sulkovci su osnovani 1925. godine, a ovaj Vatrogasni dom su gradili od 1930. do 1933. godine. Kasnije je nekoliko puta dograđivan, ali nikada ovako uređen kao sada, rekao je Mato Kesić iz DVD Sulkovci, koji nije krio svoje zadovoljstvo učinjenim. Danas DVD Sulkovci ima 64 člana društva zajedno s vatrogasnom mladeži. Trenutno imaju vatrogasno navalno vozilo koje su dobili prije nekoliko godina kao donacije iz austrijskog Tirola. Dom je do sada dograđivan i održavan sredstvima samih mještana i sredstvima koja su zaradili samo kroz razne aktivnosti.

 - Ovo je jedan od 9 projekata koji provodimo na području grada Pleternice u sklopu programa Fonda za energetsku učinkovitost za obnovu javnih zgrada. Pripremamo dokumentaciju za nove projekte, jer gotovo sva naša naselja imaju svoj društveni ili vatrogasni dom gdje se mještani okupljaju i imaju mjesto za druženje - istakla je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.  

lenta zastita okolisa