Utorak, 13 Travanj 2021 08:21

Od 1. svibnja 2021. uvode se nove EU-oznake za gume - što je novo?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

EU-oznaka za gume, uvedena u studenome 2012. kao obvezujuća naljepnica, pokazuje otpor kotrljanja (čimbenik potrošnje goriva), prianjanje na kiši i bučnost, a nova od svibnja 2021. je jasnija, interaktivnija i preglednija…

Gume, odnosno pneumatici najvažniji su automobilski dio, jer se samo gumama, površinom četiri ljudska dlana, automobil dodiruje podloge (kolnika). Tako se omogućava vožnja po željenoj putanji te osigurava upravljivost, stabilnost i kočenje automobila. Sve što automobil može, a vozač hoće, ostvaruje se putem guma.

Koliko su automobilske gume važne, pokazuje tvrdnja da su važnije čak i od kočnica. Naime, ako otkažu kočnice, a gume su dobre, vozač itekako može djelovati, spašavati situaciju: zaobići prepreku, skretanjem s ceste izbjeći frontalni sudar, struganjem automobila o bočni zid izazvati kočenje… A ako su kočnice ispravne, a gume loše, vozač je praktički bespomoćan.

Gume imaju i ulogu prve opruge te prigušivača udara s podloge na automobil, što je izravno povezano sa stabilnošću (ležanjem) automobila, trajnošću vitalnih sklopova, posebice podvozja (umanjuju dinamička opterećenja i udare) te komforom vozača i putnika tijekom vožnje.

Gume u vožnji stvaraju otpor kotrljanja, koji izravno utječu na vozne karakteristike automobila te potrošnju goriva i buku, a istodobno se troše. To je svojevrsno  nužno zlo, jer stvara negativan rad (mehaničke gubitke), kojim se pogoršavaju performanse automobila i povećava potrošnja goriva. Otpor kotrljanja gume ne može se ukinuti, ali može umanjiti.

Otpor kotrljanja čini 10 do 30 posto otpora vožnje, ovisno o brzini i nagibu kolnika, angažira toliko efektivne energije automobilskog motora te izravno utječe na potrošnju goriva. Zbog toga je svakom kupcu važno koliki otpor stvara automobilska guma. No, smanjenje otpora kotrljanja ima negativnu i opasnu nuspojavu – štetan i neželjen utjecaj na prianjanje gume na kolnik, pogotovo sklizak.

Što je guma glatkija i tvrđa, to stvara manji otpor kotrljanja, ali i lošije prianja. Posebice na mokrom i skliskom kolniku. Zbog toga proizvođači guma imaju težak zadatak – “spojiti nespojivo”. Kombinacijom noseće konstrukcije pneumatika i geometrije gazne plohe te materijala gume trebaju osigurati da guma stvara mali otpor kotrljanja i dobro prianja na kolnik.

Dakle, druga bitna, u osnovi najvažnija značajka automobilske gume, je prianjanje, posebice na mokrom kolniku. Naime, na suhom svaka guma, više-manje, dobro prianja, a razlike među različitim izvedbama i kvalitetama guma puno su manje nego na mokroj cesti. Na mokroj, skliskoj cesti vidi se koja je guma dobra, a koja nije.

Prianjanje na kiši, koje stvara otpornost na proklizavanje i skraćuje zaustavni put, od iznimne je važnosti za upravljivost i sigurnost vožnje te je za većinu vozača, odnosno kupaca (i naša preporuka!) najvažnija značajka automobilske gume.

Treća značajka automobilske gume je bučnost u vožnji, jer se pri kotrljanju gume vibracije i zvučni valovi, s kontaktne podloge, prenose u kabina te utječu na komfor vožnje. Bučnost gume štetno djeluje na okoliš, pogotovo oko autocesta, jer progresivno raste s povećanjem brzine. No ona ne utječe na vozne karakteristike i sigurnost, pa je pri odabiru gume ipak manje važna od prve dvije.

U studenome 2012. EU zakonodavstvo propisalo je da svaka guma mora imati oznake koje pokazuju kakve karakteristike imaju automobilske gume po tim značajkama (otpor kotrljanja, prianjanje na mokrom i bučnost).Gume oznake 1

Stare oznake (lijevo) imale su šest kategorija padajuće kvalitete (A-G), jer je E bila neaktivna, razdjelna između dobrog i lošeg, a nova (desno) ima ih, školski, pet (A-E). Jasnije je, na jednaki način, slovno stupnjevanje bučnosti, a uvodi se razdjeljivanje kategorija guma za snijeg (simbol Triglava s pahuljicom) i led (simbol šiljka s ledom). Nova oznaka sadrži i elektroničku markicu s oznakom tipa i trgovačkim brojem artikla

Otpor kotrljanja do sada se klasificirao u sedam kategorija (A, B, C, D, E, F, G) s tim da je to bilo razdvojeno u dva područja, svako po tri gradacije – dobro (A, B, C) i loše (E, F, G). D je bilo prazno područje, svojevrsna tampon-zona. Bučnost se slikovito opisivala zvučnim valovima – jednim, dva i tri vala, uz kvantificiranje maksimalnog intenziteta buke, brojem decibela (dB)

Nova EU-oznaka, obvezujuća naljepnica na svakoj automobilskoj gumi, odnosno klasifikacija, koja stupa na snagu 1. svibnja 2021. (na slici, desno – 5/2021), logičnija je i preglednija. Ocjene otpora kotrljanja i prianjanja na mokrom kolniku školski su podijeljene u pet kategorija, s tim da je A najbolja. Kategorije A, C i E označene su bojama kao na semaforu – zeleno, žuto, crveno, a B i D su međuboje – svijetlo zelena i narančasta.

Po novome, razine buke, od najmanje do najveće, označava se A, B i C, od najmanje do najveće. Nova EU-oznaka uvodi i razdvojenu klasifikaciju za gume za snijeg (simbol Triglava s pahuljicom) i led (šiljak s ledom). Dodatne informacija na naljepnici gume je oznaka tipa, s brojem artikla, prilagođena standardnoj trgovačkoj mreži.

autor: prometni stručnjak Željko Marušić za autoportal