Nedjelja, 11 Travanj 2021 16:25

Grad Lipik ima vrijednosno (73 milijuna) najveći projekt Terme Lipik među malim gradovima u RH

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

LIPIK - Među malim gradovima koji su imali najveći udjel povučenih EU sredstava po stanovniku u trogodišnjem periodu našao se i mali slavonski gradić Lipik. Uspio je iz EU fondova povući čak 4.576 kuna po stanovniku što ga uz grad Vrliku drži visoko na listi malih gradova u RH.

novi projektiKao jedan od najvrjednijih projekata izdvaja se Poduzetnički inkubator Lipik vrijedan 20,7 milijuna kuna. Slijedi prekogranični projekt Invest in LOG kroz kojeg su osigurana sredstva za rekonstrukciju i opremanje Poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću. Kroz prekogranični projekt „Put Baštine – od trapista do graničara“ (Heritage route) obnovljen je crkveni toranj u Lipiku vrijednosti 5,5 milijuna kuna, a projekta We care obnovljen je dnevni Centar za starije osobe vrijednosti preko 5 milijuna kuna. Proveden je projekt ‘Zaželi i ti biti jedna od njih’ vrijednosti 3 milijuna kuna kroz koji je zaposleno 20 dugotrajno nezaposlenih žena i pružena je pomoć u kući za ukupno 100 korisnika te je ove godine nastavljena provedba 2. faze vrijednost od gotovo 2,7 milijuna kuna u sklopu kojeg je zaposleno 30 žena koje pružaju pomoć i podršku za 240 starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima kroz sustav gerontodomaćica.9906ae96b108b6f6c317660598a8f077 L

Kroz projekte je obnovljeno 6 mjesnih društvenih domova u prigradskim naseljima vrijednosti 6,2 milijuna kuna, a za još jedan je dogradnja započela. Puno se ulagalo u prometnu infrastrukturu modernizacijom prometnica, kao što je rekonstrukcija ceste u Antunovcu  vrijednosti 4,9 milijuna kuna. Kroz projekt WIFI4EU osiguran je besplatan pristup internetu na preko deset pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima za sve građane i posjetitelje Lipika. Tu je i izgradnju područnog vrtića u udaljenom većem naselju Poljana koje ima i osnovnu školu, a vrijednost projekta je preko 8 milijuna kuna: Lipik već dugo ima svoju poduzetničku zonu koja je popunjena pa se prišlo ulaganju u izgradnju Poduzetničke zone Lipik II, ukupne vrijednosti gotovo 7 milijuna kuna.  No najveći projekt svakako je Terme Lipik vrijedan čak 73 milijuna kuna koji treba vratiti staru slavu grada Lipika što se tiče lječilišno-turističkog sadržaja. U suradnji s Požeško- slavonskom županijom provodi se projekt Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije koji treba još istražiti mogućnosti korištenja tople vode i način korištenja za širi dio stanovništva. Kroz taj dio kreće i izgradnja Toplovoda Lipik kojim bi se topla voda dovela do novih korisnika, vrijednost projekta 1,8 milijuna kuna.

48e12f1192f9d512a6a4b638562d9049 5 XL

Provodi se i projekt prekogranične suradnje Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška (BiH), Daruvar, Lipik i Kotor (Crna Gora) čiji je cilj doprinijet održivom i konkurentom gospodarskom i tehnološkom razvoju stvaranjem poticajnog poslovnog okruženja koje se temelji na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom području ukupne vrijednosti preko 11 milijuna kuna.’

Obnavlja se i komunalna infrastruktura, a vrijednost projekta aglomeracije Lipik je preko 200 milijuna kuna. U planu je izgradnja nove Ergele Lipicanaca vrijedne preko milijuna kuna, novog Sportskog centra Lipik vrijednog 35 milijuna kuna, nova zgrada Doma zdravlja, Vile Savić, te najavljeni projekt Edukacijskog centra umjetne inteligencije Lipik vrijedan preko 17 milijuna kuna.