Subota, 10 Travanj 2021 10:39

U spomen na poginulog oca Goran Štefanec biciklom prešao 180 km dug put do Lepoglave

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Kao pripadnik 2. bojne 104. brigade HV-a, hrvatski branitelj Josip Štefanec poginuo je od snajperskog hica 9. travnja 1992. godine na prvoj crti bojišnice, u samoj blizini Policijske postaje u Pakracu. Povodom 29. obljetnice pogibije, njegov sin Goran po drugi je put svojem ocu u čast biciklom prešao 180 kilometara dug put, od očeva groba u Lepoglavi pa sve do Pakraca, odnosno mjesta gdje je poginuo.

dolatakKod spomenika svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Pakraca i cjelokupne domovine u petak, 9. travnja, Gorana Štefanca s kojim su u pratnji bili ratni zapovjednik voda njegova oca Vladimir Hranj i njegov ratni kolega Ivan, dočekali su predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić te predstavnici braniteljskih udruga s našeg područja. Potom su ispred spomenika položeni lampioni i cvijeće.

Josipov sin, Goran Štefanec nekadašnji je pirotehničar, a sad radi kao pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Svojedobno je boravio i u mirovnoj misiji u Afganistanu, a povodom 29. obljetnice pogibije svoga oca krenuo je po drugi put biciklom iz Lepoglave do Pakraca kako bi mu odao počast na mjestu gdje je položio život za slobodnu Hrvatsku.pakrac vijenac

Prva biciklijada "Da se ne zaboravi" održana je prije dvije godine, međutim prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije održana. Tom je prigodom ratni zapovjednik 2. bojne 104. brigade Hrvatske vojske umirovljeni bojnik Mirko Druško rekao sljedeće: "Josip Štefanec je bio iznimno hrabar, a svojim je suborcima na ratištu, u najtežim trenucima, dizao moral. Na žalost, tog kobnog dana snajperski je metak s neprijateljskih položaja prekinuo život prijatelja i suborca koji se bez oklijevanja uključio u obranu voljene domovine Hrvatske."

autor Matija Kuhlavi za compas