Utorak, 30 Ožujak 2021 15:52

Projekt "Novi centar za život u zajednici" donosi novu zgradu Centra za socijalnu skrb Požega

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VELIKA - Centar za socijalnu skrb Požega nositelj je projekta "Novi centar za život u zajednici" uz partnere Požeško-slavonsku županiju i grad Pleternicu. Početna konferencija održana je u prostorima HEP-NOC u Velikoj, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Partnere, sudionike projekta, djelatnike Centra, čelnike županijskih ustanova koje blisko surađuju u radu, te medije pozdravio je na početku ravnatelj Centra Požega Vjekoslav Potočanac i upoznao ih s projektom.

IMG 6669Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.104.575,70 kn, od toga su bespovratna sredstva EU sufinanciranja 11.389.825,70 kn, a trajanje projekta je 36 mjeseci, od 11. listopada 2019. do 11. listopada 2022. godine. Cilj projekta je unaprijediti infrastrukturne kapacitete Centra za socijalnu skrb Požega za jačanje doprinosa prevenciji institucionalizacije i provedbi procesa deinstitucionalizacije. Provedba ovog projekta rezultirati će kvalitetnijim provođenjem mjera deinstitucionalizacije čime će se smanjiti broj upućivanja u institucijske oblike skrbi, povećati će se kvaliteta pružanja usluga izvan institucijske skrbi te kvaliteta prevencijskih aktivnosti u svrhu smanjenja institucionalizacije. Prijelaz s institucionalnih usluga na usluge podrške za život u zajednici.IMG 6670

Centar za socijalnu skrb Požega je s Gradom Požegom potpisao ugovor o kupoprodaji adekvatnog zemljišta u centru grada Požege, koji je realiziran iz sredstava ovog projekta. Zemljište se nalazi na primjerenoj lokaciji, dostatne veličine i zadovoljava sve uvjete za gradnju nove ustanove. Na navedenom zemljištu će se izgraditi nova zgrada Centra koja će biti na 3 etaže: prizemlje, 1. kat i 2. kat.  Važno je naglasiti da će zgrada biti potpunosti pristupačna osobama s invaliditetom.

Nakon izgradnje nove zgrade pristupit će se nabavi opreme, namještaja i uređaja za novoizgrađeni Centar kako bi se isti što prije stavio u funkciju. Nabavi vozila pristupilo se na samom početku projekta, kako bi što prije unaprijedili usluge koje se pružaju korisnicima na terenu.IMG 6673

U sklopu aktivnosti provest će se vrlo važne edukacije za djelatnike prijavitelja i partnera, koje će omogućiti da se ovim projektom aktivno promoviraju horizontalne politike EU te će ojačati kapacitete djelatnika Centra za posebno ranjivim ciljanim skupinama korisnika.

Ciljne skupine i krajnji korisnici su: osobe slabijeg imovinskog stanja, osobe sa invaliditetom, roditelji njegovatelji, stariji i nemoćni, žrtve obiteljskog nasilja.

Očekivani rezultati projekta su: povećanje pristupačnosti Centra, omogućavanje usluga Centra osobama smanjenje pokretljivosti i nepokretnim osobama, osiguravanje individualnih usluga, pomaganje i savjetovanje, organizacija raznih događanja i aktivnosti grupne podrške, povećanje informiranosti korisnika i javnosti, osiguravanje adekvatnih uvjeta za rad djelatnika Centra.IMG 6674

U ime partnera na početnoj konferenciji obratila se gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, a na projektu je čestitao Luka Čirko, savjetnik ministra za EU fondove  Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.