Subota, 27 Ožujak 2021 12:29

Požežani se odazvali na akciju "Dan narcisa - Dan posvećen borbi protiv raka dojke"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA -  Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga za borbu protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci prigodnim štandom na Trgu sv. Trojstva u Požegi obilježili su "Dan narcica - Dan posvećen borbi protiv raka dojke". Na prigodnom štandu uz podjelu edukacijskog letka i brošura, uz dobrovoljni prilog svatko je dobio i buket žutih narcisa. Sva prikupljena sredstva usmjerit će se za pomoć u ranom otkrivanju raka dojke te za pomoć ženama oboljelim od raka dojke.

 - Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki je u našoj županiji na izuzetno visokoj razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naša županija je i dalje u samom vrhu prema odazivu pregledanih žena. Želimo pozvati sve koje nisu, da se odazovu pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine - istakla je predsjednica Lige za borbu protiv raka Jasmina Kovačević, dr. med., koja dodaje da je u prošloj godini koja je bila obilježena korona krizom veći broj ljudi propustio zbog teškog stanja u zdravstvu provesti svoje redovne kontrole i redovite preventivne preglede. Sada je dogovoreno s Općom županijskom bolnicom u Požegi da se poveća broja termina za preglede i posebno preventivne preglede. Preglede svakako treba napraviti, jer kasno otkrivanje donosi sa sobom i nove i veće probleme. Rano otkrivanje raka donosi povećane mogućnosti liječenja i preživljavanja. Iako je smanjen broj svih vrsta pregleda, službe ne bilježe povećani pobol ili rast oboljelih od malignih bolesti.

Županijska Liga za borbu protiv raka zbog specifičnosti naše županije i ne postojanja redovnih prijevozničkih linija već 13 godina organizira besplatne prijevoze za žene na mamografiju, a tu vrstu prijevoza započeli su provoditi i ove godine. Upravo i kroz ovu akciju prikupljati će se sredstva za organizaciju besplatnog prijevoza za žene koje žele ići na besplatnu mamografiju.