Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Srijeda, 07 Prosinac 2011 16:27

Za stradale učenike i profesore

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
NOVA SPOMEN PLOČA U MUZEJU GIMNAZIJE  -

POŽEGA – Nova spomen ploča otkrivena je na svečanosti povodom Dana hrvatskog domobranstva u Muzeju Gimnazije u Požegi. Spomen ploča postavljena je na spomen za 35 stradalih učenika i 3 profesora požeške Gimnazije koji su stradali u 2. Svjetskom ratu i poraču kao hrvatski vojnici ili su pobijeni kao hrvatski domoljubi, najviše kao sudionici križnog puta nakon rata.

Postavljanje ove spomen ploče inicirali su članovi veteranske Udruge Hrvatski domobran, ogranak Požega. Gotovo 12 godina traje naš pokušaj postavljanja ove ploče sa imenima stradalih, i ispravljanja nepravde prema ljudima koji su poginuli, a bili su učenici ove Gimnazije i profesori u toj gimnaziji, istaknuo je predsjednik udruge Drago Franić, koji je zajedno sa najstarijim požeškim pripadnikom hrvatskih domobrana dr. Vilimom Hellom otkrio spomen ploču. Ploču je blagoslovio vlč. Ivica Žuljević.

Franić je istakao da se hrvatsko domobranstvo prvi puta spominje 1868 godine kada su u državo koja je još bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije formirane vojne jedinice koje su sačinjavali isključivo Hrvati, zapovjedni kadar su bili Hrvati, a govorilo se i hrvatskim jezikom. To su bili počeci hrvatskog domobranstva i taj dan se slavi kao Dan Hrvatskog domobrana.

Otkrivanju ploče nazočili su članovi udruga domobrana iz susjednih gradova, delegacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici požeške vojarne, zamjenik predsjednika požeškog vijeća mr.sc. Marijan Cesarik, te požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.