Četvrtak, 18 Ožujak 2021 13:46

Obnovom ostvarena ušteda toplinske energije u iznosu od 81,76%

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE FRA KAJE ADŽIĆA PLETERNICA - 

PLETERNICA - U četvrtak 18. ožujka 2021. Godine u prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica održana je završna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica", u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Projektom energetske obnove financirani su građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštitapoda prema tlu te se zamijenila postojeća vanjska stolarija.

Navedenim radovima se ostvarila ušteda toplinske energije u iznosu od 81,76% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi do 15.584.273,29 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 8.362.083,73 kn. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekt u iznosu do 5.129.429,64 kn, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač.

Na projektu je sudjelovao i Grad Pleternica sa dodatnim-nužnim radovima u iznosu do 3.180.890,87 kn, čime ukupna vrijednost ulaganja u Školu iznosi do 18.765.164,16 kn.

Krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je 30. travnja2021. godine.

Završnoj konferenciji nazočili su pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ Senka Horvat, projektanti, izvođači radova, voditelji nadzora. Sve je o povijesti škole, te sadašnjim podatcima o ovoj najvećoj školi u Požeško-slavonskoj županiji i među najvećim u Hrvatskoj upoznao ravnatelj Hrvoje Galić. Sa projektom i tijekom radova te sadašnjim vrijednostima nakon energetske obnove upoznala nas je ravnateljica Senka Horvat i voditelj projekta Anto Baltić iz Panore.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić zahvalila se svima koji su sudjelovali u ovom najvećem projektu obnove jedne školske zgrade, koju je uz sve podržao grad Pleternica s preko 3 milijuna kuna sredstava iz proračuna, za nužne radove koji nisu bili troškovnički priznati, ali su bili bitni da se odrade zbog funkcioniranja cijele škole. Najavila je i nastavak unutarnjeg uređenja kata, jer je ovim projektom osim fasade i energetske učinkovitosti u potpunosti uređeno prizemlje škole.

Vrlo ponosan i na ovaj projekt, kao i na svih do sada 28 projekata obnove, adaptacije i energetske učinkovitosti na području županije bio je župan Alojz Tomašević. Najviše od te brojke otpada na područne i osnovne škole, koje su kroz ovaj program korištenja sredstava EU i Fonda za energetsku učinkovitost te Ministarstva regionalnog razvoja vrijedni stotine milijuna kuna. Dio otpada na zdravstvene objekte, Domove zdravlja i dvije bolnice u županiji. U svim projektima svoje učešće je uzela i županija kao osnivač, a ovaj najveći školski projekt Požeško-slavonska županija je sufinancirala s preko 2 milijuna kuna.

Davor Huška je istakao da je županija od tih ogromnih sredstava koja su na raspolaganju iz EU fondova jako puno pomogla i podigla standard svojih škola, bolnica, domova. Ova sredstva koja se sada štede na energiji, ovdje čak 80% sada se mogu iskoristiti za druge namjene i potrebe škole, te podizati školski standard. Napomenuo je da se u slijedećem programskom razdoblju od 2022. godine na raspolaganju nalazi puno više sredstava i treba samo pripremati projekte, što je ova županija već pokazala da dobro radi.