Utorak, 16 Ožujak 2021 10:30

Dišnik, kihobran i rukozborac najbolje su nove i nagrađene hrvatske riječi

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Zaklada „Dr. Ivan Šreter“ i časopis Jezik za najbolje nove hrvatske riječi proglasili su riječi dišnik, kihobran i rukozborac. Dišnik je hrvatska riječ za respirator, kihobran je prijevod engleske riječi sneeze protector tj. naprave za zaštitu od kapljica nastalih kihanjem, a rukozborac je osoba koja se za komunikaciju služi znakovnim jezikom za gluhe.

Autori riječi dišnik koji dijele prvu nagradu su književnik Drago Štambuk i student iz Zagreba Karlo Kulaš; oni su neovisno jedan o drugome poslali istu riječ. Karlu Kulašu ovo je prvi uspjeh na Šreterovom natječaju dok je Drago štambuk već treći put pobjednik. Ovaj književnik koji je trenutno hrvatski veleposlanik u Teheranu na ovogodišnji natječaj je uz dišnik kao njegovu istoznačnicu predložio i disajnik te umjesto koronavirusa krunski virus, a do sada nagrađivane Štambukove tvorbe su uz dišnik i proširnica za stent te oznak za brend.

Drugonagrađenu riječ kihobran osmislio je Zadranin Marin Perić, zaposlenik tvrtke koja proizvodi.....kihobrane! Njegova riječ skoro je direktan prijevod engleskog sneeze protector tj. sneeze guard koji su se prije pandemije koristili kako bi se izložena hrana zaštitila od kontaminacije kapljicama koje nastaju kihanjem, a za vrijeme pandemije kako bi se od tih istih kapljica zaštitili ljudi.

Autorica trećenagrađene riječi je Ana Mihovilić iz Zagreba, koja je na natječaj priložila dvije novotvorbe, imenicu i glagol: rukozboriti, rukozborac uz tumačenje: govoriti/služiti se znakovnim jezikom za gluhe/ osoba koja govori znakovnim jezikom za gluhe.

Izbor najboljih novih hrvatskih riječi Časopis i Zaklada svake godine posvećuju Danima hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka, Spomen-tjedna na Deklaraciju o hrvatskom jeziku kojom se 1967. obranio hrvatski jezik. Zaklada je osnovana da bi se čuvala uspomena na dr. Ivana Šretera, hrvatskog jezičnog mučenika ubijenog u Domovinskom ratu, a o najboljim riječima ove su godine odlučivali Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić i Mile Mamić. 

Zbog epidemioloških uvjeta neće biti održana svečanost dojele nagrada kao prijašnjih godina.