Srijeda, 03 Ožujak 2021 07:58

Obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PAKRAC - Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi sa pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske. U povodu obilježavanja 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj prisjećamo se svih heroja koji su u temelje slobodne Hrvatske ugradili ono najvrednije – svoje živote.

Nakon svete mise zadušnice, na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, razvijena je 20 m duga hrvatska zastava, a u "Mimohodu pobjednika", zbog epidemiološke situacije sudjelovalo je samo 25 državnih zastava.

2148fa2dc702819c9c7d6b8237ccb5bf 17 XL

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i sudionici događanja 1./2. ožujka 1991. godine, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik Predsjednika RH general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Deur sa izaslanstvima, Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, izaslanstva gradova Pakraca, Lipika i Pleternice predvođeni saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, gradonačelnicom Pleternice Antonijom Jozić i gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom te branitelji iz drugih krajeva Hrvatske, od Imotskog do Vukovara.

Svečani program obilježavanja 30. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape „Sveti Mihovil“, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević podsjetila je na važnost prenošenja istine mlađim generacijama o Domovinskom ratu. - Drago mi je što vas mogu pozdraviti baš na ovome mjestu, ispred spomen-obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima na području Pakraca koji je podignut upravo na ovome mjestu gdje je započela obrana Republike Hrvatske. Dokaz je to da nismo zaboravili naše poginule branitelje i zalog za budućnost da će naša djeca znati što se na području Pakraca događalo za vrijeme Domovinskog rata. Tako će znati cijeniti našu prošlost, ali i graditi našu budućnost. Pakrac i Pakračani će se i dalje truditi iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju te svakoj njegovoj žrtvi. Trebamo prenositi istinu kako je nitko drugi ne bi pisao umjesto vas.2148fa2dc702819c9c7d6b8237ccb5bf 2 XL

 - Došli smo se prisjetiti da je na današnji dan prije 30 godina na ovome mjestu, ispred policijske postaje u Pakracu, započeo rat u Republici Hrvatskoj. Sjećam se popodneva 01. ožujka 1991. godine kada su nas pozvali u policijsku postaju da predamo oružje, no mi to nismo učinili. To je dan kada je Hrvatska rekla - „NE“. Najveća sreća je bila kada su 02. ožujka došli svi naši civili, Hrvati, Talijani, Mađari, koji su se priključivali nama, uključili se u obranu, donosili su hranu i to je bilo nešto što je teško zaboraviti. Posebno bih istaknuo pok. predsjednika Tuđmana koji je svojom taktikom, retorikom i svojim umijećem uspio sve balansirati i u pravo vrijeme reagirati. Budimo sretni i ponosni što imamo svoju Hrvatsku državu – rekao je predsjednik HVIDRE Požeško-slavonske županije Stipan Grgić.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je ova velika obljetnica prigoda da se prisjetimo spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju kao i početaka obrane Hrvatske te svega onoga što smo kao društvo i država postigli u protekla tri desetljeća. - Prije 30 godina hrvatski su branitelji ovdje stali u obranu institucija hrvatske države i ustavnog poretka te su tim hrabrim činom ispisali povijest. Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina naša je trajna obveza i zalog je istinske pomirbe te izgradnje pravednijeg društva. Zbog toga smo donijeli i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te smo unaprijedili mehanizam traženja nestalih. S poštovanjem prema svemu što su napravili naši branitelji, danas je naša dužnost da Hrvatsku izgrađujemo kao domovinu svih njenih građana okrenutu budućnosti, kao ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine, a neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju istodobno vodeći računa o unapređenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata.