Četvrtak, 25 Veljača 2021 10:42

Održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade ŠRC Buk

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

BUK – Održana je završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade ŠRC Buk na adresi Buk 45A, Pleternica” KK.04.2.1.04.0686. Završnoj konferenciji, uz poštivanje epidemioloških mjera, prisustvovali su članovi nogometnog kluba BSK Buk na čelu s predsjednikom Danijelom Helom, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić , zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, ravnateljica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić te voditelj projekta Marija Mitrović iz Poduzetničkog centra Pleternica, koja je pristunima održala prezentaciju projekta.

Navedeni projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.” Ukupna vrijednost projekta je 633.483,66 kuna, a sufinanciranje Europske unije iznosi 395.285,82 kuna. 

Radovi energetske obnove obuhvaćali su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjenu vanjske stolarije te ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja na pelete. Osim navedenih mjera, projekt uključuje i aktivnosti izrade glavnog projekta energetske obnove sa pripadajućim elaboratima, energetski pregled i certifikat prije i nakon obnove, stručni nadzor građenja, upravljanje projektom te promidžbu i vidljivost projekta.

– Ovo je jedan od deset projekata energetskih obnova na području našeg grada. Dakle, devet zgrada plus osnovna škola Fra Kaje Adžića u Pleternici. Ukupna vrijednost projekata je oko 24 milijuna kuna. Najveći dio odlazi na zgradu OŠ Pleternica koja je vrijedna gotovo 20 milijuna kuna a ovih ostalih devet projekata su projekti po naseljima. Sad će početi radovi u Zarilcu i Požeškim Sesvetama i tada ćemo završiti cijeli ciklus energetskih obnova koje su se provodile u posljednjih 2 do 3 godine na području našeg grada – rekla je gradonačelnica Jozić izražavajući nadu kako će uskoro biti novih natječaja od strane Fonda za zaštitu okoliša jer Grad Pleternica ima projekte s kojima se namjerava prijaviti na njih.
– Ovi projekti služe ne samo udruzi koja ga koristi, kao što je u ovom slučaju BSK Buk, ovaj prostor će služiti svim mještanima naselja Resnik, Svilna i Buk. Ti projekti nisu nastali zato da bismo mi povlačili europske novce ‘samo onako’ nego da bismo u našim ruralnim područjima podigli kvalitetu življenja. U posljednje vrijeme obnovljeno je puno društvenih domo0va, sportsko rekreacijskih centara… Ovo je jedan od deset objekata, prije toga smo imali šest, dakle 16 objekata je na području našeg grada obnovljeno po principa emergetske učinkovitosti i u tom smjeru ćemo ići dalje – dodala je gradonačelnica.

Nogometašima BSK-a je poželjela da i dalje ‘haraju’ 1. Županijskom nogometnom ligom.
Zgrada ŠRC Buk izgrađena je daleke 1982.godine a nakon obavljenih poslova na energetskoj obnovi, postignuta je ušteda energije od 66 posto. 

Uz obnovljenu zgradu ŠRC Buk, uskoro će biti asfaltiran i prilazni put te parkiralište, pri čemu je već potpisan i ugovor s izvođačem radova. Radovi će krenuti uskoro, a vrijednost je oko 400 tisuća kuna.

– Dobili smo jedan prekrasan objekt na koji svi možemo biti ponosni. Mi nogometaši i sve naše obitelji ovdje rado provodimo vrijeme jer ugodno nam je biti ovdje. Zahvalan sam našem gradu što nam je to omogućio i nadam se dalje uspješnoj suradnji – istakao je predsjednik NK BSK Buk Danijel Hel.

lenta zastita okolisa