Četvrtak, 04 Veljača 2021 11:23

Udruga Vino-kap Zlatna odličja s prošlogodišnjeg ocjenjivanja vina dodjeljuje u vinarijama zbog epidemioloških mjera

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PET ZLATNIH MEDALJA DOBILA VINARIJA SOLDO IZ VETOVA  -

KAPTOL -  Nisu željeli prekinuti dugu tradiciju koju imaju u ocjenjivanju vina, Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola je zbog korona krize iz svibnja 13. Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina prebacila u srpanj. Na natjecanje se prijavilo 80 uzoraka vina, a nekada se znalo prijaviti i 150 uzoraka, no korona kriza je i ovdje učinila svoje.

Kako u jesen nisu mogli dodijeliti šampionima i zlatnim vinarima njihova zaslužena priznanja, jer se nije mogla održati planirana Pudarijada, kao jedna od vinskih manifestacija koju njeguju u Vino-kap, pala je odluka da će manja delegacija obići sve nagrađene i dodijeliti im njihova priznanja i plakete za osvojene plasmane.

IMG 5900Tako smo osmeročlano izaslanstvo zatekli u Vinariji Soldo u Vetovu koja se već desetak godina natječe u Kaptolu i svake godine osvaja sve bolja mjesta i više priznanja.  - Na 13. Županijsko natjecanje predali smo pet naši uzoraka i evo dobili smo pet zlatnih medalja. Nije nas to iznenadilo jer naš put do ovih trenutaka ide pravocrtno naprijed. Mi smo se i u sadnji naših vinograda već odredili da idemo na manji rod a bolju kvalitetu grožđa pa onda i vina u podrumu su sve kvalitetnija kako smo i mi sve iskusniji u tom poslu. Mi smo prava obiteljska vinarija u kojoj rade svi članovi obitelji, a trenutno nam je kapacitet podruma 95 tisuća litara. Prošla godina za nas vinare koji imamo vinograde na području Vetova, nije bila najbolja jer smo imali štete od tuče, koja je smanjila urod grožđa, pa nismo imali kao neki problema za spremanjem mošta u podrume. Na nas ni prodaja bez turističke sezone nije puno utjecala, jer mi najveći dio vina prodajemo kroz trgovačke lance, a ta prodaja se prošle godine povećala, što nas je iznijelo iz cijele situacije u kojoj se našlo vinarstvo - istakao je Gojko Soldo.

Pet zlatnih medalja za Traminac mirisni, Sauvignon 2019.,  Manzoni 2019., Graševinu 2018. i Graševinu 2019. uručio je predsjednik Udruge Vino-kap, Ferdinand Novak koji je uz čestitke naglasio i vjernost Vinarije Soldo u sudjelovanju na svim vinskim manifestacijama koje se organiziraju u Kaptolu, ali i na vinskim natjecanjima na kojima iz godine u godinu postiže sve bolje i bolje rezultate. - Udruga neće posustati niti u ovoj korona krizi, jer naši članovi Udruge, ali i ostali vinari iz naše i susjednih županija traže organizaciju natjecanja, jer žele usporediti svoju kvalitetu vina sa drugima i dobiti potvrdu za kvalitetu svojih vina. Prošle godine niz vinskih natjecanja u kvaliteti vina nije održan, no mi nismo željeli prekinuti našu tradiciju. Ostali smo jedino bez onog dijela međunarodnog natjecanja, za koje se nadamo da ćemo nakon poboljšanja epidemiološke situacije nastaviti i proširiti naše natjecanje - istakao je predsjednik Novak.IMG 5898

Nakon dodjela Zlatnih priznanja Gojko Soldo upriličio je po prvi puta degustaciju novog proizvoda Pjenušca Soldo koji je napravljen na bazi Chardonaya, berbe 2018. godine. Po ocjeni delegacije iz Kaptola u tome je u potpunosti uspio i dobio prve pohvale za svoj pjenušac. Degustacija je upriličena u budućoj kušaonici koja je fazi završavanja.