Subota, 09 Siječanj 2021 07:55

Donirano 30.000 litara mlijeka za potresom pogođena područja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Osigurano 200 tona stočne hrane i razdijeljena polovina -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom i suradnicima u petak, 8. siječnja 2021. godine, obišla potresom razorena područja Sisačko-moslavačke županije, gdje je sudjelovala na primopredaji mlijeka i hrane donirane iz tvrtke Belje Crvenom križu u Sisku i posjetila skladišta stočne hrane u Petrinji i Glini te lokalne OPG-ove.   

Pristigla donacija Belja Crvenom križu u Sisku iznosi 3.900 litara mlijeka i 424 paketa hrane, a ukupna donacija će uključivati 10.000 litara mlijeka i 1.000 paketa proizvoda, koja će se razdijeliti na područja u potrebi. Također je osigurano dodatnih 20.000 litara mlijeka donacijom tvrtke Meggle Croatia d.o.o., koje će se po pozivu Crvenog križa dostaviti na područja u potrebi. 

„Velika hvala donatorima na solidarnosti i odgovornosti koju osjećaju i dijele u ovim teškim trenucima – hvala tvrtkama Belje i Meggle na vrijednim donacijama kojima je osigurano 30.000 litara mlijeka za sugrađane u potrebi. Ovim putem moram zahvaliti poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenima u Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK, kao i trgovačkom društvu Hrvatske šume d.o.o., koji će donirati svoje proizvode pogođenim objektima  u svim fazama njihove sanacije, obnove i opremanja, s ciljem centraliziranog i koordiniranog pružanja pomoći unesrećenima“, naglasila je ministrica Vučković te dodala „s jučerašnjim danom ukupno je kroz donacije iz svih krajeva Hrvatske osigurano 200 tona stočne hrane te je polovina razdijeljena poljoprivrednicima u potrebi“. 

Do sada su timovi  Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a kontaktirali ukupno 2078 PG-a, od čega je s njih gotovo 900 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu, a obilaze se i oni koji nisu u poljoprivrednom upisniku. Ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 880 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 158 PG-ova te na proizvodnim površinama kod 37 PG-ova. Na 21 PG-u nije bilo moguće adekvatno zbrinuti stoku te je osigurano premještanje na druge lokacije za ukupno 121 grlo stoke. Također, uspostavljen je sustav posredovanja za otkup domaćih proizvoda poljoprivrednika u potrebi.