Nedjelja, 27 Prosinac 2020 07:58

Položeni vijenci u sjećanje povodom 29. godišnjice oslobođenja u Bučju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Na Božić 1991. godine Oružane snage Hrvatske vojske, točnije pripadnici 123. brigade, u sklopu Operacije “PAPUK 91” – napadne akcije “Pecaljka” postigle su veliki vojni uspjeh i oslobodili područje Kamenske i Mijača. Tom akcijom pripadnici 123. brigade, u kojoj je veliku zaslugu imala Diverzantska desetina 63. samostalne bojne 123. brigade predvođena tadašnjim zapovjednikom Josipom Širićem još jednom su rekli “idemo dalje”. U akciji “Pecaljka” u Kamenskoj poginuo je Marko Garić, pripadnik Diverzantske desetine 63. samostalne bojne 123. brigade.

Završetkom te akcije, odmah se krenulo u još jednu napadnu akciju, tada zvanu “VELEBIT” u kojoj je 26. prosinca 1991. godine, oslobođeno zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području. Tim akcijama 123. brigada spaja se s ostalim slavonskim brigadama 127. iz Virovitice i 136. iz Podravske Slatine. Od tog dana otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela prometnice.

bučje 21Poštujući sve epidemiološke mjere počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su predstavnici Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predstavnici gradova Pakraca i Lipika te predstavnici Policijske uprave Požeško-slavonske i Vojarne 123. Brigade Hv Požega.

Te su akcije prije 29 godina ostavile duboki trag u povijesti za Požeško-slavonsku županiju. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega bio je najveći blagdanski poklon iz razloga jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine.

Branitelji, sudionici tih akcija koji su nakon 29 godina sudjelovali na oslobođenju zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju još jednom su ponovili da je to jedan od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju zapisani neizbrisivim slovima u povijesti. Bučje je tada bilo mjesto zatočeništva hrvatskih branitelja i civila, a za njih više od 20 još uvijek se ne zna njihova sudbina i počivalište.

„Nikada ne smijemo zaboraviti ovaj datum i ovo mjesto stradavanja naših boraca, a generacijama koje dolaze nakon nas moramo prenijeti kako je to tada bilo i što je značilo stati uz domovinu, jer sve smo to radili za one koji će ostati tu i stvarati državu kakvu su naši branitelji zamišljali.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio se svima koji su na blagdan sv. Stjepana odvojili svoje vrijeme i prisjetili se dana stradanja i oslobađanja zloglasnog mjesta te  otvaranja puta prema zapadu i gradu Pakracu.