Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020 08:10

Pomozimo životinjama u skloništima tako da ih udomimo

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

- Prijatelji životinja: Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna  -

Iz udruge Prijatelji životinja već godinama upozoravaju da mnoga skloništa u Hrvatskoj nemaju transparentnost i sljedivost niti su otvorena prema građanima i volonterima, što treba hitno mijenjati. Životinjama u skloništima nije dobro i zato pozivaju sve da umjesto trošenja novaca na kupovinu životinja izaberu razborito udomljavanje jer samo tako sva skloništa u Hrvatskoj mogu postati prazna.

Prijatelji životinja upozoravaju da su razlog postojanja skloništa neodgovorni građani koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje o kojima bi trebali skrbiti. Skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti: „No ljudi trebaju razumjeti da psima i mačkama nije dobro čak ni u skloništima koja rade kvalitetno, a takvih je u Hrvatskoj malo, i da bi to trebali biti samo njihovi kratkotrajni privremeni domovi. Stoga pozivamo sve da ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku i da tako pomognu isprazniti skloništa.”

Prijatelji životinja navode i da je važno mijenjati svijest o tome da životinje nisu stvari te ne bi smjele biti predmet trgovine i nikako poklon. To osobito vrijedi u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi razmišljaju i o kupnji neke životinje. „Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni mnogo godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje”, ističu iz Udruge apelirajući na odgovornost. 

Kažu da je udomljavanje zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca: „Nažalost, u Hrvatskoj cvate uzgoj životinja, pri čemu nema kontrole uvjeta držanja, trgovina nije regulirana, a uzgajivači čak ni ne plaćaju porez. S druge strane skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna.”

„Neka nas nedavne objave o situaciji u skloništima, kao i ovo blagdansko vrijeme, potaknu na posjet nekom od brojnih skloništa ili njihovim web-stranicama kako bismo se susreli sa živim bićem u kojemu ćemo vidjeti novog člana obitelji, čija se ljubav ne može mjeriti vrijednošću novčanica. Jer ljubav se ne kupuje”, zaključuju Prijatelji životinja.

Popis skloništa i više informacija o važnosti udomljavanja životinja nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.