Nedjelja, 13 Prosinac 2020 16:53

2021. bit će godina oporavka gospodarstva i cijelog društva - premijerno u Hrvatskoj objavljuje "The Economist"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 „The Economist: Svijet u 2021.”, specijalizirano godišnje izdanje međunarodnog tjednika koje u 90 zemalja svijeta čita gotovo 3 milijuna ljudi, stiže u Hrvatsku 18. prosinca.  

“Svijet u 2021.” bit će premijerno predstavljen na ovogodišnjoj poslovnoj konferenciji The Economista, koja će se održati u petak, 18. prosinca u 14 sati u plenarnoj dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a svoj je dolazak na konferenciju potvrdio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. U specijaliziranom izdanju The Economista najbolji autori i urednici predviđaju ključne događaje i trendove u svijetu biznisa i politike, a samo izdanje ima status obavezne literature za donositelje odluka pri planiranju nadolazeće godine. Iza nas je povijesno teška godina pa svi sa strepnjom očekujemo što nam donosi 2021., a nositelj licence za ovo izdanje za jugoistočni dio Europe i direktor tvrtke Color Media Communications iz Novog Sada Robert Čoban tvrdi da je dolazak cjepiva protiv virusa Covid-19 svjetlo na kraju tunela.

Prošle godine kada smo u Hrvatskoj narodnoj banci organizirali konferenciju "Svijet u 2020." nitko nije mogao ni sanjati kako će 2020. doista izgledati. Za nama je godina koju svi žele zaboraviti, međutim mi smo ponosni što smo, i u ovakvim uvjetima, uspjeli organizirati i izdavanje magazina "Svijet u 2021.", kao i konferenciju u skladu sa epidemiološkim preporukama. Uvjeren sam da će pronalazak i upotreba cjepiva protiv virusa Covid-19 biti svjetlo na kraju tunela, kako za Hrvatsku i cijelu regiju tako i za Europu i svijet, i da će 2021. biti godina oporavka gospodarstva i cijelog društva”, kaže Robert Čoban. 

Ovogodišnje izdanje i organizacija poslovne konferencije odvijaju se u specifičnim okolnostima pandemije pa se sukladno preporukama javnozdravstvenih tijela konferencija odvija na potpuno drugačiji način - poštujući sve epidemiološke mjere, uz ograničen broj uzvanika te uključenjem dijela panelista video-vezom. Glavna tema ovogodišnje konferencije je financijski instrument EK “Next Generation EU”, a uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kao jednog od ključnih govornika, sudjelovat će i ministri Tomislav Čorić, Gordan Grlić-Radman, Nataša Tramišak, veleposlanici UK, Francuske, Njemačke, Slovenije, predstavnik EK u Zagrebu te desetak hrvatskih poduzetnika. Hrvatski partner i nositelj projekta “The Economist: Svijet u 2021” za Hrvatsku je bivši ministar gospodarstva, danas direktor tvrtke Livit Ivan Vrdoljak.

"Danas u vremenu pandemije i krize je posebno važno u javnom prostoru razgovarati o tome kako se nositi s krizom, ali je još važnije razgovarati o tome gdje nam je cilj stići na izlazu iz krize. Next Generation EU je financijski instrument Europske komisije za oporavak Europske unije od krize, a Nova Generacija HR bi trebala biti platforma za konsenzus oko toga kakvu Hrvatsku i kakvo hrvatsko gospodarstvo želimo u budućnosti. Format ovog međunarodno utjecajnog godišnjaka je sjajna podloga jer svaku državu realno stavlja u širi globalni kontekst događanja, odnosa i trendova, i u gospodarstvu i u politici”, kaže Vrdoljak.