Subota, 12 Prosinac 2020 08:16

Održana online završna konferencija projekta "Zajedno do zdravlja"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Opća županijska bolnica Požega održala je online Završnu konferenciju projekta Opće županijske bolnice Požega pod nazivom "Zajedno do zdravlja". Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva zdravstva, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Požeško – slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, predstavnici regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije-PANORA te ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prof. dr. sc. Željko Glavić, dr. med.

U uvodnom govoru ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prof.dr.sc. Željko Glavić rekao je kako je ovaj projekt od neobično velikog značaja za razvoj Opće županijske bolnice Požega i od neprocjenjive vrijednosti za građane koji koriste usluge bolnice. - Ovaj projekt koji je na tragu suvremenih kretanja u bolničkom zdravstvu Europske unije mijenja oblik pružanja zdravstvenih usluga u bolničkom sustavu. Projekt omogućava prelazak sa pretežne koncentriranosti na stacionarni dio bolnice u pretežnu koncentriranost na dnevne bolnice, na one daleko brže modele pružanja zdravstvenih usluga u bolnici. Zbog većeg broja usluga koje se mogu napraviti, naravno i manje liste narudžbi manje će se čekati na one pretrage za koje se možda čeka i predugo. S druge strane povećati će nam se kvaliteta usluga, jer preko 17 milijuna kuna uloženo je u medicinsku opremu, jer je upravo to značajno promijenilo mogućnost dijagnostike i liječenja u Općoj županijskoj bolnici u Požegi.

8f7e71390d72d9ea8d2e9c3e36b68d2e XL

Ravnatelj Glavić je naglasio kako je velika korist u ovome projektu i za populaciju koja nam je izuzetno važna, a radi se o djeci, jer se u ovome projektu jedan značajan dio odnosi na dnevnu bolnicu pedijatrije. - Broj djece koja će ležati u stacionaru bit će puno manji nego do sada jer će se velika većina zdravstvenih usluga u bolnici obavljati kroz dnevnu bolnicu pedijatrije. Zahvalni smo i u ime djelatnika kojima će biti ljepše i lakše raditi uz novu opremu, nove uvjete, edukacije. Volio bih naglasiti i posebno dobru suradnju sa Županijskom razvojnom agencijom Panora koji su sudjelovali u ovom projektu ravnopravno s nama i tamo gdje god su mogli pomaknuti stvari nabolje, oni su to i napravili te im na tome posebno zahvaljujem. Također zahvaljujem i agenciji SAFU s kojima smo od početka puno kontaktirali.

 - Danas na neki način zatvaramo i završavamo zaista veliki projekt naše bolnice. Bila je ovo vrlo izazovna, ali moramo reći i jako uspješna godina za našu bolnicu, u kojoj smo, kako je ravnatelj rekao i mi bili dio te priče i jedan od kotačića koji je sudjelovao u provedbi tih projekata. Nakon prvog projekta kojeg smo završili, energetske obnove same bolnice koji je vrijednosti preko 20 milijuna kuna, završavamo i ovaj koji je u vrijednosti oko 34 milijuna kuna te dobivamo jednu uređenu i opremljenu bolnicu sa kapacitetima dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije na čemu smo zahvalni svima - rekla je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat te naglasila kako je ovo njihov najveći projekt koji su do sada završili te kako trenutno PANORA radi na oko 90 projekata u provedbi vrijednosti oko 450 milijuna kuna.

Kroz kratku prezentaciju projekta pomoćnik ravnateljice Reguionalnog koordinatora razvoja PSŽ dr. sc. Anton Devčić detaljnije je rekao o svemu. - Kroz gotovo tri i pol godine koliko je ovaj projekt trajao, nekakva kronologija projekta kreće 2016. godine u srpnju kada je raspisan javni poziv "Poboljšanje isplativosti pristupa dnevnim bolnicama ili dnevnim kirurgijama. Nakon tog poziva uspostavljen je projektni tim na čelu sa ravnateljem Željkom Glavićem. Projektni tim je u sastavu predstavnika Opće županijske bolnice Požega te Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije - Panora. U svibnju 2017. godine potpisali smo ugovor sa ugovornim tijelom Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te od tog dana traje provedba projekta pa sve do 15.12. 2020. godine. Cilj ovoga projekta je promijeniti zdravstveni sustav kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Opće županijske bolnice Požega, što je imalo za cilj smanjenje broja hospitalizacije u akutnim kapacitetima bolnice od otprilike 10 posto odnosno to treba dovesti do jačanja dnevne bolnice te skraćenja liste čekanja te sve na neki način također ima za cilj poboljšati zdravlje i zdravstvenu zaštitu naših stanovnika odnosno korisnika usluge bolnice. Nakon svih radova slijedilo je i opremanje gdje su kroz 32 grupe opreme opremljene ambulante laboratorijske dijagnostike dnevne bolnice, zatim dnevna bolnica za pedijatriju, dnevna kirurgija i dnevna bolnica kirurških djelatnosti, te dnevna bolnica internističkih djelatnosti. Ugovor je s ugovornim tijelom potpisan na 34.236,121 kuna te se radi o stopostotnom iznosu u ovom slučaju iz fondova Europske unije. Kad govorimo o konkretnim brojkama koje su produkt ovih aktivnosti možemo reći da je uređen objekt dnevne bolnice na 1750 m², nabavljeno je 32 grupe opreme, za rad na opremi educirano je 112 osoba iz redova osoblja bolnice, 60 osoba je educirano na temelju jednakih mogućnosti nediskriminacije na radnom mjestu, dva info pulta na Brailleovom pismu za slabovidne i slijepe osobe te su obavljene sve aktivnosti potrebne za vidljivost projekta kao što su internetske stranice, banneri i sl.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević čestito je ravnatelju Glaviću na važnom i velikom projektu koji je završen u ovoj godini te s kojim se nastavlja razvoj naše županijske bolnice na najvišoj razini. - Zahvaljujem se svim predstavnicima naših ministarstava te svima onima koji su prepoznali ovako velike projekte za razvoj naše županije, također čestitam i Panori kao partneru koja je vodila projekt zajedno s vama i svim suradnicima i timovima koji su sudjelovali. Osim Opće županijske bolnice u Požegi tu je i Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana koja provodi i završava projekt energetske obnove te stavljanja u punu funkciju dobrobit i kvalitetu života i rada naših djelatnika, liječnika i medicinskog osoblja, a svakako i pacijenata. Upravo u vrijeme virusa COVID-19 koji je nažalost zadesio cijeli svijet, no s druge strane, mediji će prezentirati ovaj predivan prostor i opremu kojom je opremljena naša bolnica kako bi naši građani i korisnici mogli vidjeti što smo zapravo dobili ovim projektom. Naša Opća županijska bolnica u Požegi ostat će i dalje najbolja bolnica u RH.

Čestitke na uspješno završenom projektu uputio je požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić.

Ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pomoćnik ministrice gosp. Davor Huška rekao je kako ministrica Tramišćak daje punu potporu projektima koji dolaze s područja Slavonije, Baranje i Srijema te da upravo ovakvi projekti jako puno znače za život, opstanak i ostanak stanovnika u našim krajevima. - Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti kakva i kolika sredstva se ulažu u našu bolnicu u Požegi, bolnicu Pakrac, Domove zdravlja te ostale zdravstvene institucije. Iskrene čestitke svima na odvažnosti da se uđe u ovakav projekt.