Petak, 20 Studeni 2020 08:02

Zajedno protiv govora mržnje "Budi tolerantan"

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

„Svjetske različitosti religija, jezika, kultura, etničke i druge pripadnosti ne bi trebale biti povod za sukobe, već bogatstvo koje obogaćuje sve nas.“

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja i  partnerima,  u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“ provodi putem digitalnih mreža preventivnu akciju  pod nazivom „Budi tolerantan“.

Riječ je o inicijativi javnog obraćanja influencera mladima kako bi ih se pozvalo na  aktivizam u izgradnji kulture dijaloga, uvažavanja različitosti te stvaranja tolerantnog i mirnog okruženja.

Toleranciju potiču znanje, otvorenost, komunikacija i sloboda misli, savjesti i vjerovanja… Tolerancija je sklad u različitosti….Tolerancija je vrlina koja omogućuje mir, doprinosi zamjeni kulture rata kulturom mira,  jer svaki govor mržnje počiva upravo na netoleranciji i diskriminaciji. Govor mržnje podrazumijeva izražavanje nesnošljivosti prema određenim društvenim skupinama zbog nekog njihovog određenja ili opredjeljenja, a temelji se na rasi, vjeri, spolnoj orijentaciji, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj diskriminacijskoj osnovi. Govor mržnje ima izrazito negativne, psihološke, političke, kulturološke i socijalne učinke na konkretnog pojedinca, društvene skupine i u konačnici za cijelo društvo. Mrzilačka propaganda i diskriminatorna praksa odražava se posebno na djecu u njihovim formativnim godinama. Povijest nam svjedoči da eskalacija govora mržnje može prerasti u najveće ljudske tragedije, odnosno da govor mržnje u određenim društvenim okolnostima može potaknuti na  brutalno fizičko nasilje i imati nesagledive posljedice za ljudske žrtve. 

I zato recite govoru mržnje NE i uključite se u akciju „Budi tolerantan“! 

Pogledajte video na poveznici  https://youtu.be/bsnK8igfeUc 

, a putem „Upitnika za samoprocjenu tolerancije“, preuzetog iz knjige  pod nazivom „O toleranciji“ autorice  psihologinje Mirjane Krizmanić, možete provjeriti koliko ste tolerantni!

Želja nam je da   uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama bude naša svakodnevna forma izražavanja i način da budemo ljudi, jer je to  zasigurno  jedini mogući način da živimo u sigurnom i mirnom okruženju.