Četvrtak, 15 Listopad 2020 11:44

„Renovacijski val“ EU za dizala koja znače spas starijima i slabo pokretnim osobama

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Europska komisija je danas objavila dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Renovacijski val“. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju.

- Strategija jasno označava poboljšanje pristupačnosti kao jedan od prioriteta budućih ulaganja te navodi kako će se projekti moći financirati iz NextGenerationEU fonda i proračuna Unije. Izrijekom se navodi kako je jedan od ciljeva pomoći osobama s poteškoćama u kretanju poput starijih i osoba s invaliditetom. Vrijeme je da se premijer i ministrica Tramišak iskažu i jedan dio od 22 milijarde eura s kojima se hvale, upregnu u izravnu korist građana - kazala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Borzan već nekoliko godina s Udrugom umirovljenika HP i HT lobira kako bi se u Hrvatskoj ostvario program ugradnje dizala u stambene zgrade. Usprkos velikom interesu javnosti, to se do sada nije dogodilo. - Prije četiri godine su mi iz Junckerove Komisije pismeno odgovorili kako je moguće sufinancirati poboljšanje pristupačnosti u stambenim zgradama. Prije nekoliko mjeseci to mi je odgovorila i Komisija Ursule Van der Leyen, a sad imamo i strategiju „Renovacijski val“. U njoj se izrijekom navodi zašto je to dobro za EU i kako će se financirati. Nadam se da će to biti dovoljno da se netko u Zagrebu konačno pokrene i prestane tražiti razloge zašto se ne može pomoći tisućama starijih i slabo pokretnih ljudi kojim bi dizala značila spas.

Više hrvatskih udruga za osobe s invaliditetom je, na poticaj Borzan, u srpnju 2020. sudjelovalo u javnoj raspravi koju je o strategiji otvorila Europska komisija. Akcija je koordinirana s ciljem da se u strategiju uvrste mjere za poboljšanje pristupačnosti. - Uspjeli smo, želim zahvaliti udrugama koje su sudjelovale u lobiranju, kao i European Disability Forum-u s kojim surađujemo na ovom projektu. Uzeli smo ideju jedne male i odlučne grupe hrvatskih umirovljenika i utkali je u strategiju EU! Bit će žalosno ako se njihov projekt bude realizirao u drugim državama, a ne i u Hrvatskoj.